Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-13 08:06:00

Gyurcsány: A helyzet sokkal jobb, mint gondolnák

Mármint a demokratikus ellenzéken belül, ahol informálisan konstruktív beszélgetések zajlanak.

Gyurcsány: A helyzet sokkal jobb, mint gondolnák

Gyurcsány Ferenc tegnap beszélgetésre hívta a Budapesten szolgáló nagyköveteket a parlament egyik termébe. „A forgatókönyv úgy néz ki, hogy én hívom meg őket, és elmondom, mit gondolok Magyarországról és az unió egyik-másik kérdéséről. Ezt követően ők kérdeznek és kommentálnak” – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az ATV Start műsorában.

A nagykövetek sokkal jobban ismerik az ország gazdasági, szociális helyzetét, mint ahogy ezt egyesek feltételezik. Értelmezés kell nekik, lehetséges forgatókönyv, hogy mi fog történni a jövőben.

„Nagyon vigyázok itthon és Brüsszelben is, hogy nagyon éles kritikát ne mondjak. Próbálok tárgyilagos lenni” – folytatta az elnök. Hozzátette nem diktatúrázott a beszélgetésen, hanem az önkény szót használja továbbra is.

Három témát hozott fel a nagyköveti találkozón: népszavazás és alkotmánymódosítás; az ellenzék helyzete; Oroszország és Európa viszonya, a brexit utáni helyzet és az európai szociális problémák.
 
Sokkal jobb, mint gondolnák
 
Gyurcsány az MSZP-vel való együttműködésről kijelentette: most könnyebb Molnár Gyulával, mint Mesterházy Attilával volt. A DK elnöke azt is elmondta, hogy bár a közvélemény nem látja még, de a demokratikus oldal összefogása sokkal jobb, mint korábban: például Karácsony Gergellyel (Párbeszéd) és Szigetvári Viktorral (Együtt) is konstruktívabb beszélgetések folynak.

gyurcsány ferencGyurcsány Ferenc

„Nem tudom azt mondani, hogy a radikális, helyenként fasiszta eszméket valló Jobbikból lehet-e valaha demokratikus párt, a mostani hang még nem bizonyítja azt, hogy az emberi méltóság tisztelete, a demokratikus értékek feltétlen támogatása lenne a párt álláspontja” – jegyezte meg a DK elnöke.

Hangsúlyozta, hogy most bármilyen politikai együttműködést kifejezetten ellenez a Jobbikkal.

„Az Alaptörvény módosításban semmilyen tartalmilag új elem nincs. A miniszterelnök hazudik. Amit a Jobbik beterjesztett pár héttel ezelőtt, az nem ezt mondja, hanem új jogokat telepítene az országgyűléshez a kormánytól. Nagyon furcsa, hogy a Jobbiknak ez „a nesze semmi, fogd meg jól” módosítás is megfelel.

Gyurcsány úgy gondolja, a Jobbik tudatában van annak, hogy ha nem fogadják el az alkotmánymódosítást, akkor a Fidesz megfontolja az előrehozott választást, hiszen nem tudta átvinni az emberek akaratát a törvényhozáson. Egy előrehozott választásra pedig a Jobbik csúnyán ráfizetne” – vélekedett Gyurcsány Ferenc.

Arra a kérdésre, hogy itthon érdemes-e ellenzéki pártot alakítani, Bokros Lajost hozta fel példának, miszerint ő is hány éve dolgozik ellenzékként. „Az, hogy nem tudja a pártját rendesen megcsinálni, azt mutatja, hogy dacára annak, hogy milyen képességei vannak, ez egy bonyolult feladat” – vélekedett Gyurcsány. Szerinte a kétfarkú kutyapárt egy kellemes színfoltja volt a népszavazásnak.

Kivonulnak a parlamentből

„Az én parlamenti képviselőségem nem abból áll, hogy bemegyek és nyomogatom a gombot. A mi felelősségünk, hogy olyan munkát tudjunk azoknak adni, akik kivonultak a parlamentből, hogy ki tudják fizetni a számlájukat”- mondta Gyurcsány.

A DK elnöke szerint nem normális, ha van pártsajtó. Az a normális, ha van közmédia és vannak média befektetők, ez azonban nem pártok dolga.

Szerinte a Népszabadságot nagyon drágán sem adnák el, hanem be akarják dönteni.


atv.hu

További belföldi híreink