Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-13 07:45:00

Népszabadság-ügy: Több tízezren vonulhatnak utcára a kormány ellen

A munkavállalók felháborodása és az ellenzéki szolidaritás mellett immár nemzetközi sajtóvisszhang is kíséri a Népszabadság kiadásának felfüggesztését. Juhász Péter és az Együtt vasárnapra tüntetést szerveznek, amelyre több tízezer résztvevőt várnak, eközben a lap munkatársai folyamatos nyomásgyakorlást ígérnek.

Népszabadság-ügy: Több tízezren vonulhatnak utcára a kormány ellen

M. László Ferenc, a Népszabadság újságírója az ATV A nap híre című műsorában elmondta, nincs miről tárgyalniuk a cégvezetéssel egészen addig, amíg a munkavállalók helyzetét nem rendezik, és amíg nem kapják meg a Munka törvénykönyve szerint is járó juttatásaikat, legyen szó végkielégítésről, vagy ki nem vett szabadságról. Vannak olyan kollégák, akik már 25-30 éve a lapnál dolgoznak, ők a fél életüket az újságnál töltötték, nekik meg kell kapniuk, ami egy élet munkája után jár – fogalmazott. M. László Ferenc beszélt arról is, hogy néhány héttel ezelőtt cikket írt a kormány, illetve az állami cégek pénzköltéseiről, a közérdekű adatok alapján pedig tavaly, éppen ebben az időszakban ugrott meg a Mediaworks-ben az állami hirdetések aránya. Az újságíró szerint a Népszabadság eladásának előkészítéseként is értékelhető, hogy a nyomtatott sajtó területén a lap tulajdonosa, a Mediaworks a többi sajtóorgánumhoz képest jóval több, mintegy 55 millió forint állami támogatásban részesült a kvótakampányra fordított összegből.Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője ugyanebben az adásban úgy vélekedett, a Népszabadság ügye nem önmagában a Népszabadságról szól, hanem a magyar demokrácia és a jogállamiság teljes ledózerolásáról és bedarálásáról. Mint fogalmazott, „Orbán Viktor nem fog addig nyugodni, amíg az utolsó trafikot el nem veszi egy rokkantnyugdíjastól, amíg az utolsó négyzetméter földet el nem lopja a gazdáktól, amíg az utolsó fillér fizetést el nem veszi az ápolóktól”. Nyilvánvaló, hogy egy olyan mértékű felhalmozás zajlik Orbán Viktor és családtagjai, barátai körében, aminek ők maguk biztosan nem fognak megálljt parancsolni – vélekedett Szabó. A Párbeszéd képviselője azt is elmondta, több tízezer résztvevőre számítanak az LMP-vel és az Együttel közösen szervezett vasárnapi tüntetésen.


Hegedűs Dániel külpolitikai elemző a nemzetközi sajtóvisszhangot kommentálta, szerinte a nyugati sajtó néhány kivételtől eltekintve saját vélemény megfogalmazása nélkül értékelte a magyarországi újságírás helyzetét. A svájci Neue Zürcher Zeitung például hazánkon kívül lengyelországi és csehországi példákat is felsorakoztatva arról írt, hogy a 2008-as gazdasági válságot követően számos nemzetközi cég vonult ki a közép-kelet-európai régió médiapiacáról, aminek sajnos az lett a következménye, hogy a helyüket vagy az erős állami kontroll, vagy pedig a politikai elittel jó kapcsolatokat ápoló oligarchák vették át. Kiemelhető még a Guardian cikke, amely médiapolitikai puccsnak minősítette a Népszabadság működésének felfüggesztését, a német közszolgálati televízió honlapján megjelent írás pedig a hatalom megragadásának és a média egységesítésének olyan német kifejezéseit használta, amiket a német közbeszédben az 1933-as hitleri hatalomátvétel eseményeivel összefüggésben alkalmaznak – mondta el a szakértő.

Dojcsák Dalma, a TASZ Szólásszabadság programvezetője pedig rámutatott, a sajtószabadság, illetve szólásszabadság kérdésében az EU-nak továbbra is nagyon kevés a mozgástere, ezért az Unió döntéshozóinak inkább abban lehet szerepe, hogy politikai következménye legyen a Népszabadságnál történteknek. A TASZ egyébként ingyenes jogi segítséget ajánlott a Népszabadság munkatársainak, akik egy rendkívül bizonytalan jogi helyzetbe kerültek, mert bár a munkáltató a munkaviszonyukat felfüggesztette, a szerződésük továbbra is köti őket, így például saját nevük alatt nem publikálhatnak. Dojcsák Dalma azt is elmondta, a munkáltató hozzáállása, például hogy a munkatársak továbbra sem léphetnek be az épületbe és nem férhetnek hozzá személyes holmiaikhoz, valószínűtlenné teszi, hogy belátható időn belül bármilyen közös megegyezés szülessen.atv.hu / J.I.

Ajánlom

További belföldi híreink