Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-12 12:37:00

„Matolcsy a közgazdasági Nobel-díjról álmodozik”

A Liberálisok politikusa szerint a gazdaságban legfontosabbnak tekintett mérőszámok kedvező alakulása nem Matolcsy Györgynek köszönhető, tulajdonképpen a „meleg vizet találták fel”. Bodnár szerint az ügyészség húzza az időt az MNB-alapítványok ügyében.

„Matolcsy a közgazdasági Nobel-díjról álmodozik”

Súlyos hiányosságokat tárt fel a jogi átvilágítás a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál. A jegybank felügyelőbizottság azonban ezután is mindent rendben talált. „Egészen biztos vagyok abban, hogy Matolcsy arról álmodozik: neki járna a közgazdasági Nobel-díj” – mondta Bodnár Zoltán, a Liberálisok gazdaságpolitikusa az ATV Start című műsorában.

„Egy közgazdasági géniusz, ha nem tudta volna. Ez látszik. Megmentette a magyar hazát, teljesen új unortodox gazdaságpolitikát vezetett be, a jegybankban szintén. A meleg víz van feltalálva. Ez az egész egy rettenet”

– jegyezte meg a politikus.

„Ilyen célokra nem költenek sehol, geopolitikai tanulmányokat nem finanszíroznak, mert nincs a jegybanknak olyan feladata, hogy azt kutassa, hogy Indiában mit csinálnak. Hazugok és hamisak azok az állítások, amelyek külföldi példára hivatkoznak. Nincs egyetlen olyan jegybank, amelyik ilyen nagyságrendben költene közpénzt arra, hogy közgazdasági képzés, oktatás vagy bármi ilyesmi legyen” – folytatta Bodnár.

bodnár zoltánBodnár Zoltán

Jogi átvilágítás

A politikus elmondta, hogy az alapítványok kötelesek lennének jelentést tenni az alapítónak, ám ez az első két évre vonatkozóan elmaradt, sőt azt követően is hat alapítványból csak kettő tette meg.

„Éppen az az alapítvány, ahol a kuratóriumnak is az elnöke Matolcsy György, máig nem tett eleget ennek a kötelezettségnek, vagyis törvénysértő módon működnek. Ez azt jelenti, hogy az ügyészségnek, amelyik a törvényességi felügyeletet látja el az alapítványok működése felett, már régen el kellett volna járnia”

– mondta a politikus.

Hozzátette: „De el kellett volna járnia abban az esetben is az ügyészségnek, hogy az alapítványok a rájuk bízott közpénzt, a közbeszerzési törvények rendelkezéseit megsértve, közbeszerzés nélkül költötték el, legalább 66 esetben.”

atv.hu

További belföldi híreink