Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-12 05:10:00

Brutálisan csökkentik 500 orvos fizetését

Hiába a nagy egészségügyi béremelés, jelentősen csökkent csaknem 500 orvos fizetése. A pályakezdő orvosok ösztöndíjait ugyanis a fizetésemeléssel együtt megszüntette az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 43 ezer forinttal kapnak kevesebbet. Az egyik érintett orvos azt mondja, hidegzuhanyként érte őket az ösztöndíj megvonása. További részletek a videóban.

Június elején jelentette be Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztériumának vezetője, hogy szeptembertől bruttó száz ezer forintos béremelést kapnak az orvosok. A bejelentésnek azonban csak négy hónapig örülhettek az érintettek.

balog zoltánBalog Zoltán

Kőnig Róbert az egyik budapesti kórház sebésze például most 40 ezer forinttal kapott kevesebb fizetést mint korábban. Azt mondja hideg zuhanyként érte őt és a kollégáit is az ösztöndíj megvonása. Mint mondja, a bérfejlesztés a megbecsülés felé egy gesztus lett volna, "hogy megyünk előre, és akkor most itt egy stop."

A minisztériumban tavaly januárban döntöttek, arról, hogy a fiatal szakorvosok itthon tartására, bérkiegészítést fizetnek. A program 5 évre garantálta volna a plusz pénzt. Az orvosok akkor úgy gondolták, hogy végre valami elindult az egészségügyben.

A rezidens szövetség elnöke sem tartja jogszerűnek az eddigi támogatás megvonását, ma már a EMMI-ben tárgyalt a megoldásról. Azt mondja közeledtek az álláspontok.

„Arra jutottunk, hogy megpróbáljuk definiálni azokat a csoportokat, akiket konkrétan érint ez a bércsökkenés"

- tette hozzá. A cél az, hogy megegyezés szülessen egy bérkompenzációról.

Az ösztöndíj megvonásával van akinek 40 ezer forinttal csökkent a fizetése, de van olyan orvos aki 100 ezer forinttal kapott kevesebbet, mint egy hónappal ezelőtt. A bércsökkenés 450 fiatal orvost érint.

Béremelés helyett bércsökkentés az orvosoknál

„Körülbelül 200 fiatal szakorvosról beszélhetünk, akik 2015-ben vagy előtte szakvizsgáztak, és ösztöndíjban részesültek. Ezt most elvették tőlük. A nagyobb többség jól járt, de ez a kisebbség nem, pedig rájuk eddig vigyázott a kormány, hiszen őket itthon akarták tartani” - mondta Dénes Tamás Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke az ATV Start műsorában.

Azt is elmondta, hogy szeptemberben, mikor megkapták a borítékot a fiatal orvosok, volt, aki 70 ezer forinttal kevesebbet, de olyan is akadt, aki nettó 130 ezer forinttal kevesebbet kapott kézhez, mivel megvonták tőlük az ösztöndíjat.

dénes tamásDénes Tamás

A szakember szerint a politikai hasznát elvitte a pár száz ember hangja, hiszen béremelés helyett bércsökkentést hajtottak végre náluk. „Azt kell mondanunk sajnos, hogy ez nem csak a kormány felelőssége, hanem azoké az aláíróké is, akik úgymond a mi érdekvédőink. Mi szerettük volna, ha minket bevonnak ebbe a tárgyalásba, de ránk nem tartottak igényt” – folytatta Dénes Tamás.

Hozzátette, ez az ösztöndíj támogatás a fiatal szakorvosoknak öt évre szólt, ezt egyszer csak elvették tőlük, azt még nem tudják, hogy ez jogilag rendben van-e.

Szerinte az az alapvető elvárás, hogy senki ne vigyen haza kevesebb pénzt ma, mint tegnap.

„Természetesen azt támogatjuk, hogy ne támogatásokat kapjunk, hanem bért. De ezt a két évet ki lehetett volna húzni úgy, hogy kapják a támogatást és kapják a béremelést, aztán a támogatást folyamatosan kivezetik, mert nyilván az sem támogatandó, hogy egy idősebb szakorvos többet keres, mint egy rezidens”

– mondta az elnök.

„Olyan jelzéseket is kapunk, hogy nagyon sok kórházigazgató úgy kompenzálja büdzsén belül a költségvetést, hogy az ügyeleti díjakat csökkenti. Volt olyan kolléga, aki azt jelezte, hogy szabadságon volt tíz napig a hónap elején, és arra a tíz napra arányosan nem kapta meg a béremeléssel járó fizetését” – hívta fel a figyelmet Dénes Tamás.

„A kormány szeretett volna jó dolgot csinálni, sajnos a kórházigazgatók vagy az érdekvédők oldalán ez félresiklott” – tette hozzá.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink