Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-11 08:07:00

Népszabadság: a sok mendemonda elaltatta a szerkesztőség figyelmét

A kormánypártok szerint ésszerű gazdasági döntés született, míg az ellenzék politikai okokat sejt a Népszabadság működésének felfüggesztésének hátterében. A kialakult helyzetet a Népszabadság újságírója, valamint a politikai pályára lépett egykori műsorvezető, Vágó István és a jelenleg is műsorvezetőként dolgozó Csintalan Sándor értékelték az ATV A nap híre című műsorában.

A Mediaworks szombaton tájékoztatott arról, hogy a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását is felfüggeszti a lap új koncepciójának kialakításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így az 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel. Mindeközben a Demokratikus Koalíció rendkívüli ülésen döntött arról, hogy a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt a párt képviselői a jövőben nem kívánnak részt venni a parlamenti munkában. 

A számtalan forgatóköny elaltathatta a szerkesztőséget

Spirk József, a nol.hu és a Népszabadság újságírója rámutatott: aki gazdasági okokra hivatkozik, vagy azt szeretné, hogy a lap gazdaságosabban működjön, az nem azzal fogja kezdeni, hogy elérhetetlenné teszi a saját tulajdonának tartalmát.

Az újságíró azt mondta, a szerkesztőségen belül egyre inkább az az álláspont, hogy a tulajdonos nem akarja, hogy a lap tovább működjön. Abban sem biztosak, hogy amennyiben a szerkesztőség át tudná venni a Népszabadságot, a kiadó hozzájárulna ehhez. 

Tegnap az is kiderült, hogy mind Népszabdságra, mind a nol.hu-ra jelzálogot jegyeztek be, ami azzal állhat összefüggésben, hogy a Mediaworks a közelmúltban megvette a Pannon Lapok Társaságát, és ehhez az MKB hitelére volt szüksége. Ugyanakkor - úgy tűnik - a jelzálog miatt a Népszabadásogt sem adhatják el. 

Spirk arról is beszélt, hogy a munkatársak a személyes holmijukhz sem férnek hozzá, mivel a kiadó puccsszerűen kizárta őket a szerkesztőségből. Ő maga szombat reggel egy ismerősétől értesült a Népszabadáség kiadásának felfüggesztéséről, miután ismerőse az MTI közleményéből tudta meg a hírt.   

A Népszabadság sorsát illetően egyébként már hónapok óta számtalan, sokszor teljesen eltérő forgatókönyv keringett, amelyek közül egyik sem valósult meg, ez pedig talán el is altathatta a szerkesztőség figyelmét

– jegyezte meg a lap újságírója.

Vágó: Orwelli lépés

Hasonlóképpen vélekedett a DK elnökségi tagja is, aki orwelli lépésnek nevezte a lap kiadásának felfüggesztését. Vágó István szerint aligha lehet gazdasági érdeke bárkinek, hogy a lap értékét jelentő archívumot, több évtizednyi anyagot hozzáférhetetlenné tegyen, netán megsemmisítsen.

Vágó a DK-s bojkottról azt mondta, a Népszabadság ügye csak az utolsó csepp volt a pohárban, a parlamenti munkától való távol maradást már a Nemzeti Választási Irodánál az MSZP-s Nyakó Istvánt ért inzultus kapcsán is kezdeményezték. Akkor a többi demokratikus ellenzéki párttal közösen szerették volna ezt meglépni, ám akkor ennek a kezdeményezésnek még nem volt széleskörű támogatottsága, most viszont – ahogy fogalmazott -, „helyesen tettük, hogy nem várjuk meg a többieket, hanem magunk lépünk”.

Csintalan: A Népszabadság kinyírása csupán idő kérdése volt

Csintalan Sándor együtt érez a kirúgott újságírókkal, különösen azokkal a fiatalokkal, akik most élik meg ezt először.

A mi környékünkön, mármint annál a médiumnál, ahol én dolgozom, egy hasonló puccs már lejátszódott

– fogalmazott a HírTV műsorvezetője, aki szerint maga az eljárás is gyalázatos, amely a személyes tragédiákon túl elképesztő mértékű vagyonvesztéssel is jár.

Csintalan szerint a Népszabadság kinyírása csupán idő kérdése volt, és nem szól másról, mint hogy minél nagyobb teret hasítson ki a kormányzati propaganda a magyar médianyilvánosságból, aminek a Népszabadság a maga oknyomozó cikkeivel, tényfeltáró anyagaival igenis egy fontos része volt. Amíg ez a politikai kurzus nem dől be, addig Csintalan szerint ez a szándék fennmarad, ezen az úton pedig Orbán ha akarna, akkor se tudna már visszafordulni, mert mint fogalmazott, „számtalan olyan tényező, erő, érdek fűződik egy egyre monolitabb és diktatórikusabb rendszer fenntartásához, „amiből már Orbán se tud kibújni”.

atv.hu / J.I.

Ajánlom

További belföldi híreink