Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-07 13:20:00

"Előbb-utóbb hibát fog elkövetni a robbantó"

Végh József kriminálpszichológus szerint, ha a robbantó nem érte el a célját újra lecsaphat. A rendőrség üzent az elkövetőnek.

„Egyrészt nehéz eldöntenem, hogy a mozgása mesterkélt vagy depressziós. A darabos mozgásából arra következtethetünk, hogy ideges, csak fegyelmezte magát. Hosszú lépésekkel lép, tehát nő nem lehet. Egészen jól takarja az arcát, tudja, hogy hol vannak a kamerák” – mondta Végh József kriminálpszichológus az ATV Start műsorában. A szakember osztja a rendőrség véleményét, szerinte is inkább egy 25-30 év körüli fiatalember lehet az elkövető.

Mi lehetett a motiváció?

„A cselekménnyel mindig üzen magáról valamit az elkövető. Különösen, ha elmebeteg az egyén, hiszen akkor nem tudja jól verbálisan kommunikálni, hogy mit akar, ezért cselekményen keresztül üzeni meg a szándékát, a helyszín kiválasztásával és a módjával” – magyarázta a szakértő.

„A mód jelen esetben a bomba, ami az jelenti, hogy nem akarta az arcát adni a cselekményhez, ennek ellent mond az, hogy odament és megnézte az áldozatokat, ez azt jelentheti, hogy érzelmileg volt fontos számára a cselekmény elkövetése és feltehetően nem pénzért csinálta” – folytatta a kriminálpszichológus.


Hozzátette: amennyiben a rendőrség volt a célpont és nem üzent előtte a rendőröknek semmit, akkor az is bekövetkezhet, hogy még követhet el újabb cselekményt a robbantó.

A szakember szerint előfordulhat, hogy hetek vagy hónapok után újra bejelentkezik az elkövető, ezért is fontos a rendőrségnek, hogy minél előbb elfogják a tettest.

Hibázni fog

„Egy percig sem érezheti magát biztonságban az elkövető” – írta az ORFK csütörtök délutáni közleményében, amelyben arról számoltak be, hol tart a nyomozás a Teréz körúti robbantás ügyében.

„Eléggé feszült és ideges lehet a merénylő, hiszen minden pillanatban azt várja, hogy megfogják” – mondta a szakember. Szerinte előbb-utóbb hibát fog elkövetni a robbantó, pont azért, mert ideges, és így nem tudja jól uralni magát, nem tud fegyelmezetten a búvóhelyén meglenni. A kriminálpszichológus úgy véli, hogy a jól elkövetett bűncselekményből adódóan az feltételezhető, hogy előbb vagy utóbb nyomot hagy maga után az elkövető, viszont ezt tudat alatt fogja megtenni, a nyomok alapján pedig rátalálhatnak a rendőrök. Hozzátette: az ilyen típusú bűncselekményeknél ez így szokott lenni.

Végh József azt is elmondta, hogy az elfogáshoz cselekmények kellenek. A megtalálásához szerinte pár hét, néhány hónap kell maximum.  

atv.hu

További belföldi híreink