Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-01 07:51:00

Népszavazás: az ATV-ben csapott össze a Fidesz és az MSZP

A vasárnapi kvótareferendumról vitatkozott az ATV Szabad szemmel című műsorában Gulyás Gergely, a Fidesz és az Országgyűlés alelnöke, valamint Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke.

Gulyás Gergely szerint „van egy brüsszeli javaslat, ami azt célozza, hogy felső korlát nélkül folytatódjon ugyanilyen elosztási mechanizmus. Ezt akarjuk megakadályozni”. Molnár Zsolt szerint ez a tényeknek olyan szintű elferdítése, ami nagyon nehezen bírja az érdemi vitát. „A kormány kikényszerített egy olyan szavazást, amit sem Brüsszelben, sem az Európai Unió döntő többségében, sem magyar társadalomban senki nem akart. A pozsonyi csúcs után arról beszélni, hogy ez érdemben napirenden van ez a javaslat és az európai tanácsban a nullánál több valószínűsége van annak, hogy ez átmenjen, ez egyszerűen becsapás” – mondta Molnár Zsolt.

Még ha az Európai Bizottságnak bármilyen javaslata is lenne a kvótára, az soha nem tudna érvényes lenni, hiszen a végső döntés az Európai Tanácsé – magyarázta Molnár.


A politikus hozzátette, hogy az MSZP sosem támogatta azt a kvótát, ami felülről nyitott.

Gulyás erre úgy reagált: nem érti, hogy miközben ez a javaslat a bizottság asztalán van, ezek után azt mondani, hogy az állam és kormányfők majd erről döntenek. Hisz legutóbb, miután a magyar és a szlovák miniszterelnök is jelezte, hogy vétót emel, a bizottság megkerülte az állam- és kormányfőket. Ez a veszély szerinte most is fent áll, és ha az MSZP nem csak szavakban ellenzi a felső határ nélküli betelepítést, akkor miért nem mondja azt a saját híveinek, hogy menjenek el és szavazzanak nemmel, és ne kockáztassuk azt, hogy ugyanezt az eljárást újra az európai bizottság és az európai parlament eljátssza velünk” – érvelt Gulyás Gergely,


aki szerint valós komoly kockázata van annak, hogy ez a javaslat nem kerül le az Európai Unió napirendjéről.

Gulyás nem tud annál jobb lehetőséget, minthogy a népszavazáson a magyar választópolgárok nagy többségben támogatják a kormányt. Olyan ügyről beszélünk a választópolgárok többsége Európában is a brüsszeli elit és a nyugati-európai kormányok véleményével szemben áll. Gulyás szerint ez egy demokratikus megoldás.

Gulyás emlékeztetett rá: nem a Fidesz, hanem az MSZP bocsátotta székházát a migránsokat segítő civil szervezetek rendelkezésére tavaly. Erre reagálva Molnár Zsolt elmondta, hogy amikor az MSZP támogatta a migránsokat segítő civileket a tavalyi válság idején, ezt azért tették, mert mind a keresztény, mind a humanista világképből az következik, hogy a bajban lévőket segíteni kell. Ugyanakkor hozzátette: nem a bejutásban segítettek, hanem a már itt tartózkodók ellátásában. Szerinte a humánus gondolkodás és a hatékony határvédelem nem zárja ki egymást.

Van-e értelme a népszavazásnak?

Arra a kérdésre, hogy a magyar népszavazás a határainkon túl mire kötelezne bárkit, Gulyás úgy reagált: a népszavazásnak van egy jogi kötőereje és ad egy politikai felhatalmazást. „A politikai felhatalmazás azért fontos, mert a nyugat-európai politikai elit antidemokratikus politikát folytat. A nyugati társadalom többsége sem támogatja azt, ami az elmúlt évben migráció területén történt. Mi ezzel szembe ezt mondjuk, hogy van ennek demokratikus megoldása is, kérdezzük meg a szavazókat, hogy mit akarnak” – mondta Gulyás Gergely.

Molnár elmondta, hogy ha mindenképp népszavazást akart a Fidesz, akkor miért nem aláírásgyűjtéssel kezdte. Mellé tehették volna a letelepedési kötvény kérdését, hiszen az is érdekli a magyar társadalmat. Szerinte a kulcskérdés, hogy ki támogatja a kormányt. „Önök ebből kormányt támogatói kérdést csinálnak” – folytatta Molnár.

Gulyás szerint „háborús körülményekből érkezőket, mindenféle vizsgálat nélkül beengedni, az hatalmas hiba”. Szerinte Európa nem szerezte vissza azt a képességét, hogy a külső határait meg tudja védeni.

A kormánypárti politikus szerint szó sincs arról, hogy mesterségesen generáltak volna félelmet a migrációs válság körül. Erre reagálva Molnár elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében félnek a legjobban a terroristáktól és a menekültektől a kutatások szerint, pedig ott nem is találkoztak menekülttel.

Gulyás Gergely mindenkinek a figyelmébe ajánlotta, aki nem tartja reálisnak a bajt, hogy ma az összes tőzsdén lévő német cég, kevesebb, mint 200 embert tud alkalmazni a tavaly érkezők közül. Gulyás elmondta még: a magyar kormányfő és a magyar kormány is támogatná a válság megoldását, ott ahol a baj előállt.

atv.hu

További belföldi híreink