Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-09-29 17:19:00

A közigazgatásban dolgozók átképzésével lehetne csökkenteni a munkaerőhiányt

Általánossá vált a munkaerőhiány mind iparági szinten, mind területileg, míg régebben csak egyes ágazatokat, vagy a nyugati határszélt sújtotta. A szakember szerint akár a közigazgatásban dolgozók átképzésével pótolható lenne a munkaerőhiány.

A közigazgatásban dolgozók átképzésével lehetne csökkenteni a munkaerőhiányt

„Nagy az átjárás az egyes munkaerő csoportok között. Ennek oka részben a kivándorlás, de nagyobb részben a demográfia” - állította Lakatos Péter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke az ATV Start műsorában.

A közmunkaprogram eredeti célja az volt, hogy a közmunkások visszakerüljenek a munkaerő piacra, ezzel szemben még mindig nagy a munkaerőhiány, amit a közmunkában dolgozókkal lehetne pótolni. Lakatos Péter reméli, hogy az átképzések, különböző munkáltatói támogatások segíteni fogják, hogy közülük kerüljenek ki a munkaerőpótlások.


Elmondta, hogy a bürokrácia csökkentésével, a költségvetési alkalmazottak és államigazgatásban dolgozók átképzésével szintén lehetne a munkaerőt pótolni a vállalkozások számára. Példaként hozta fel, hogy egy 55 éves, hátrányos helyzetű térségben élő adminisztrátort is el lehetne helyezni egy gyárban a szalag mellé, ha szeretné, és egészségileg bírja.

A szakember fontosnak tartja azt vizsgálni, milyen változásokat idéz elő az országban a munkaerőhiány. Lényeges, hogy a magyar vállalkozók ki tudják gazdálkodni a béremelések összegét, amivel ösztönözni lehet  a munkavállalókat.

A szakember szerint Magyarországon olyan munkaerő az ideális, aki magyarul beszél, hiszen mi is magyarul beszélünk, ezért is zárt ez az ország. „A Gyáriparosok Szövetsége csak annyiban tesz különbséget migránsok és vendégmunkások között, hogy a kommunikáció és a kulturális beilleszkedés mennyire sikeres. Minél többen tudnának egy bevándorlóval, vagy vendégmunkással kommunikálni, annál könnyebb lenne a beilleszkedésük. Ez inkább szakmai álláspont, mint politikai” - közölte az alelnök.

Nemrég jelent meg a világgazdasági fórum szokásos versenyképességi rangsora, amiben elég rosszul szerepelt Magyarország, illetve a GKI is megjelentette szokásos éves jelentését, amiben szintén nem szerepelt túl jól az országunk. A munkaerőhiány és szerepel az okok között, illetve az is, hogy a magyar vállalkozások, azért nem mernek igazából befektetni, mert félnek attól, ha sikeres lesz a vállalkozásuk, akkor a kormányközeli vállalkozások érdekei mentén elveszik tőlük az üzletüket.

Erre a felvetésre Lakatos Péter így reagált: aki ettől tart, az csak néhány száz vállalkozó lehet a milliónyi közül. Hozzátette, nem gondolja, hogy az átlag magyar vállalkozó emiatt nem fejlesztené a vállalkozását.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink