Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-09-22 12:58:00

Hetente öl meg egy nőt a partnere

Csak az elmúlt másfél hétben két magyar nő is életét vesztette családon belüli erőszak miatt. A szakértő szerint politikai felelősség is áll a bűntények mögött, ugyanis a politika sokszor lekicsinyli a családon belüli erőszak tényét.

Ahogy arról portálunk beszámolt, megöltek egy kétgyermekes magyar anyát Angliában. Párja végzett a 33 éves nővel, aki az angliai Carlisle-ben élt. Az elkövetőt letartóztatták és bíróság elé állították.

Néhány nappal ezelőtt Kaposváron találtak holtan egy nőt, akit szintén a férje ölt meg. Az elkövető ezt követően saját magával is végzett.

2015-ben duplájára nőtt a párkapcsolatok miatti eljárások száma. Magyarországon a statisztikák szerint minden héten megöl egy nőt a partnere.

Nem lehet mindent bekamerázni

„Az eljárások számából nem lehet megítélni, hogy mi a valós helyzet. Nagyon sokszor felvetik, hogy négy fal között történnek a dolgok, sokan erre csak azt mondják, hogy nem tehetnek kamerát minden otthonba” – mondta Urbán Erika, a Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Elnöke az ATV Start műsorában.

A szakember szerint politikai felelősség is áll az erőszak mögött: „a családon belüli erőszak egy nagyon komoly társadalmi probléma.

A társadalmi problémákat nem lehet egyszerűen pártállás vagy pártcsoporthoz tartozás alapján megítélni, mert ha lekicsinyeljük, ahogy azt számos politikus is tette, akkor hasonlóan viselkedünk, mint a bántalmazó férfi.

Hiszen a bántalmazó férfiak egyik módszere, hogy lekicsinylik a cselekményt, és azt közvetítik kifelé, hogy az nem olyan nagy dolog.”

„Ha maga a politikai elit, aki a törvényeket hozza vagy akár a celebtársadalom, akinek odafigyelnek az öltözködésére, a viselkedésére, azt közvetíti, hogy nem olyan fontos dolog az erőszak, azt tudatosítják a bántalmazott felé is, hogy az ő problémájuk nem olyan lényeges.

A társadalom pedig követi ezt a trendet, hogy nem kell azzal foglalkozni, ami a szomszédban történik, mert az magánügy” – véli Urbán Erika. Meggyőződése, hogy van egyfajta közöny és megszokottság ezzel a bántalmazással kapcsolatban. Ezt abban látja, hogy természetesnek veszik az emberek, hogy történnek bántalmazások.

Észrevenni a gyerek jelzéseit

Az egyesület elnöke szerint már működik a bántalmazottak segítését szolgáló rendszer. „Először is észre kell venni a gyerek jelzéseit, a magatartásbeli változásait. Családsegítőknél, gyerekjóléti intézményekben anonim módon be lehet jelenteni, ha családon belüli erőszakra gyanakszik valaki”, mondta a szakember.

„A gyerekrajzokon is kifejeződik a családi erőszak ténye, ha valaki végignézi ezeket a rajzokat, akkor észrevehető, hogy a bántalmazó mosolyog, hiszen a bántalmazó viselkedése nagyon különös.

Egyrészt azért, mert manipulál és hatalmat gyakorol, másrészt pedig nagyon felháborodik azon, ha valaki más bántja a családját. Úgy gondolja, hogy ha ő bántja, az nem baj, mert az ő tulajdona, ha viszont más bántja, erőteljesen fellép vele szemben” – magyarázta a szakember.

Nem ratifikálták

Az Isztambuli Egyezmény elfogadása és végrehajtása biztosítaná a családon belüli erőszak elleni átfogó, hatékony fellépést és megelőzést, viszont a ratifikálás még nem történt meg.  „Úgy gondolom, hogy ha lekicsinyeljük magát a problémát, akkor az magyarázat arra, hogy miért csúszik az egyezmény elfogadása.

Többször hangoztatták, hogy gyereket kell szülni és megszűnik a családon belüli erőszak.

Úgy hiszem, hogy ha a gyereket használják eszközként arra, hogy ne legyen bántalmazás, az már rég rossz” – mondta Urbán Erika.

atv.hu

További belföldi híreink