Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-09-21 07:22:00

Csak a népszavazás után engedi el Farkas Flórián kezét a Fidesz?

Szerencsétlenül alakult, hogy a NAV a kvóta-referendum véghajrájában akarja kihallgatni az ORÖ-botrány lehetséges érintettjeit, mivel a Lungo Dromra még nagy szükség lesz az országos mozgósítás utolsó két hetében – nyilatkozta egy kormány közeli forrás az atv.hu-nak.

 Csak a népszavazás után engedi el Farkas Flórián kezét a Fidesz?

Roma önkormányzati képviselőktől kapott információk alapján hétfőn megírtuk, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal 150-200 embert, köztük az Országos Roma Önkormányzat több képviselőjét, munkatársát és azok családtagjait, plusz külsősöket idézett be szeptember végére, hogy a Híd a munka világába program pénzköltéseiről kérdezze őket. A hivatal az idézések egy része szerint a 2014. április 1. és 2015. július 31. közötti időszak kiadásaira kíváncsi, és mindenkit meghallgatna, akivel az ORÖ az adott másféléves időszakban megbízási szerződést kötött.

Cikkünk megjelenése után az Nemzeti Adó és Vámhivatal megerősítette az MTI-nek, hogy több kihallgatást terveznek 28-ára. Az ügyben a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályán folyik nyomozás.

A NAV már tavaly májusban nyomozást indított költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, az ORÖ Gellérthegy utcai ingatlanában pedig lefoglalta a programmal kapcsolatos összes dokumentumot.

Akkor írtunk arról is, hogy több mint egymilliárd forintnyi szerződés másolata került szerkesztőségünk birtokába, amelyeket a Híd a munka világába projekt keretein belül kötöttek meg. Az általunk megismert szerződések túlnyomó többségén az ORÖ-t 2014 végéig vezető Farkas Flórián és az akkori hivatalvezetője aláírása található.

farkas flóriánFarkas Flórián

Egymást érő vizsgálatok

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 8-án közölte, hogy szabálytalanságok gyanúja miatt elállt az Országos Roma Önkormányzattal a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket, mintegy 1,6 milliárd forintot.

A Híd a munka világába program költéseiről egyébként még a nyáron kellett számot adnia Farkas Flóriánnak az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) munkatársai előtt.

Információink szerint a korrupcióellenes ügynökség szeptember 21-ig vár választ az ORÖ korábbi elnökétől 50, a témában releváns kérdésre.

Elszólta magát a rezsipápa?

Mindenképpen üzenet értékű, hogy egy héttel ezelőtt a Fidesz frakcióülése úgy döntött, hogy

Farkas Flórián helyére a KDNP-s Hollik Istvánt jelölik az európai ügyek parlamenti bizottságába.

Ezt követően Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy elengedik azok kezét, akik korrupcióba keverednek. Orbán Viktor a tavalyi Fidesz kongresszuson még nyíltan kiállt a miniszterelnöki biztos mellett, Schmitt Pállal, Pokorni Zoltánnal említve egy lapon Farkast.

németh szilárdNémeth Szilárd

„Zéró tolerancia van a korrupcióval szemben. Azt gondolom, többször meghirdettük ezt, és azt gondolom, hogy aki ilyen ügyekbe keveredik, azt a parlament nem fogja megvédeni. Aki ellen közvádas eljárás indul, az nem lehetséges, hogy megkapja a parlamenti védelmét, védje meg saját magát” – hangsúlyozta Németh Szilárd, és azt is megemlítette, hogy

amennyiben az ügyészség kikéri Farkas Flórián mentelmi jogát, a Fidesz kiadja őt is a vádhatóságnak.

Előreszaladt az adóhatóság

Nagy kérdés, hogy miről beszélt a „rezsipápa”, hiszen jelen állás szerint a NAV folytat vizsgálatot a képviselőt is érintő ügyekben. Ahhoz tehát, hogy az ügyészség kikérje őt a parlamenttől, vagy a még márciusban hivatali vesztegetés gyanújával indult nyomozásban történt előrelépés, vagy az említett NAV-vizsgálat anyaga landol nemsokára Polt Péter asztalán.  

„Egyáltalán nem hiányzott a kvóta-referendum kampányhajrájában egy újabb forduló az ORÖ botrányból” – mondta az atv.hu-nak egy kormány közeli forrás, rámutatva, hogy az országos mozgósításba komoly szerepet szántak a Lungo Dromnak, amely a 90-es években még „választásokat tudott eldönteni”.

Informátorunk szerint, ha el is engedik Farkas Flórián kezét, annak időzítése mindenképpen a népszavazás utánra esik majd.

Ajánlom

További belföldi híreink