Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-09-19 15:05:00

Tömeges kihallgatások az ORÖ-nél

Portálunk információi szerint 150-200 embert idézett be a Nemzeti Adó és Vámhivatal szeptember végére. Nem csak képviselőket, hanem családtagokat és külsősöket is ki fognak hallgatni.

Tömeges kihallgatások az ORÖ-nél

Tömegesen kihallgatást tart a Nemzeti Adó és Vámhivatal az Országos Roma Önkormányzatnál – értesült az atv.hu több forrásból. Információink szerint szeptember 27-én és 28-án tartják a meghallgatásokat a hivatal 3. kerületi központjában. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egy neve elhallgatását kérő képviselője portálunknak elmondta: az idézés szerint a 2014. április 1. és 2015. július 31. közötti időszak pénzköltéseire kíváncsi a hivatal.


Vajda László is megerősítette az információnkat. A fideszes ORÖ képviselőt 28-ára idézték be tanúként, úgy tudja, hogy főként Híd a munka világába pénzköltéseit vizsgálja a NAV. Hozzátette, hogy tudomása szerint nem csak képviselőket fognak kihallgatni, hanem mindenkit, akinek a fent már említett időszakban köze lehetett a pénzmozgásokhoz: családtagokat, külsősöket stb. „Én úgy tudom, hogy 150-200 ember is érintett lehet a kihallgatásokban” – mondta Vajda az atv.hu-nak.

A képviselő szerint hamarosan változások állhatnak be az országos romapolitikában, ennek lehet az egyik előszele a tömeges kihallgatás. Emlékeztetett továbbá arra, hogy Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke nemrég arról beszélt az ATV-ben, hogy kiadják Farkas Flórián mentelmi jogát, amennyiben a legfőbb ügyész kikéri azt. Az is érdekes fejlemény, hogy egy hete kitették a miniszterelnöki biztost az európai ügyek parlamenti bizottságából.farkas flóriánFarkas Flórián

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke is megerősítette a kihallgatások tényét, azt ugyanakkor cáfolta, hogy minden képviselőt beidéztek. Neki például nem kell megjelennie a NAV előtt, elmondása szerint azért, mert sem a Farkas-, sem a Hegedüs érában nem fogadott el javadalmazást az Országos Roma Önkormányzattól, tehát nincs is miről beszámolnia. Úgy tudja, mindenkit meghallgatnak, akivel az adott másféléves időszakban megbízási szerződést kötöttek.

Visszakövetelik a pénzt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 8-án közölte, hogy szabálytalanságok gyanúja miatt elállt az Országos Roma Önkormányzattal a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket, mintegy 1,6 milliárd forintot.


Már korábban is lehetett tudni, hogy óriási gondok vannak a projekt háza táján. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly májusban költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen, az ORÖ Gellérthegy utcai ingatlanában pedig lefoglalta a programmal kapcsolatos összes dokumentumot.

Korábban megírtuk, hogy az atv.hu birtokába került több mint egymilliárd forintnyi szerződés másolata, amit a Híd a munka világába projekt keretein belül kötöttek meg. Az általunk megismert szerződések túlnyomó többségén az ORÖ-t 2014 végéig vezető Farkas Flórián és az akkori hivatalvezetője aláírása található.

Update: Cikkünk megjelenése után az Nemzeti Adó és Vámhivatal megerősítette az MTI-nek, hogy több kihallgatást terveznek 28-ára. Az ügyben a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályán folyik nyomozás, többet a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem közöltek.

Ajánlom

További belföldi híreink