Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-09-08 10:57:00

Józsefváros tehetetlen, de csitítja a muszlim imaház miatt aggódókat

Korábban terrorcselekmény előkészítésének gyanújával tartóztatták le annak az alapítványnak a vezetőjét, amelyik most kulturális központot építene a 8. kerületi rabbiképző szomszédságában. A szervezet – mára már – blokkolt Facebook oldalának profilképén egy felfelé irányuló mutatóujj jelezte: szalafistákkal van dolgunk. A kerületben lakók tiltakozó leveleire fideszes képviselő válaszolt, elismerve, hogy nincs befolyásuk az események alakulására.

Józsefváros tehetetlen, de csitítja a muszlim imaház miatt aggódókat

Mint arról korábban beszámoltunk újabb muszlim központ épül Budapesten, amelyről a Józsefvárosi Önkormányzaton kívül minden környékbeli imaházként beszél. A VIII. kerületi Gutenberg téren zajló munkálatok helyszínén tevékenykedő munkások elmondták az atv.hu-nak, hogy egy közelben lakó „nagydarab szakállás arab” a tulajdonos, ő menedzseli a projektet. A dolog pikantériáját az adja, hogy az épülettel szemközti sarkon az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem található.

„Tudomásunk szerint jelenleg a Jótékonysági Béke Alapítvány kíván kulturális központot létesíteni a Gutenberg tér 1. szám alatti társasházban. Arról, hogy ott muszlim imaházat terveznének létrehozni, Öntől értesültünk”

– válaszolt szerkesztőségünknek a Józsefvárosi Önkormányzat sajtóirodája, azt is feltárva, hogy 2014-ben egy magánszemély vásárolta meg egy helyiséget egy árverésen 30 millió forintért.

Megkeresésünkre a Jótékonysági Béke Alapítványt kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az ingatlanban nem tipikus imaház épül, hanem egy kulturális központ, amelyben egy galériát is üzemeltetnek majd, ahol különböző kiállítások, konferenciák, találkozók kerülnek majd megrendezésre, és klubok működnek. Ami az imaházat illeti, az elnök hozzátette: többféle építészeti előírásnak kellene megfelelni ahhoz, hogy az 540 négyzetméteres ingatlan ilyen tevékenységre is alkalmas legyen.

Miféle konszenzus?

Cikkünk nyomán a Maszihisz Rabbitestülete Budapesti Rabbisága Facebook oldalán közölte, hogy határozottan tiltakozik, az ellen, hogy az Országos Zsidó Egyetem mellett néhány méterre egy muszlim imaközpont épül.

A rabbiság úgy tudja, hogy

az alapítvány vezetője azonos azzal a „palesztin” személlyel, akit nemrég a Budapesti Zsidó Múzeum elleni merénylet-kísérlettel gyanúsítottak meg,

ezért fel is szólították a Józsefvárosi Önkormányzatot és a Belügyminisztériumot, hogy mihamarább „tegyenek ezen áldatlan állapot megszüntetéséért” – írják közleményükben.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfón úgy vélekedett, hogy egyeztetés útján kell konszenzust teremteni a kérdésben, hiszen „egy közösségi tiltakozással szemben nem lehet fellépni”. 

Szép kis firma

A Jótékonysági Béke Alapítványról először 2004-ben írt a hvg.hu. Kutatásaik szerint a Fővárosi Bíróság által 1996-ban bejegyzett szervezet egyik alapítója az a Dr. Elfatih Hassanein üzletember, akit azzal vádoltak, hogy a délszláv háború idején az al-Kaidával együttműködő bosnyákoknak szállított fegyvert.

A lap azt állította, hogy a férfi Bécsben is gründolt egy Harmadik Világ Jótékonysági Ügynökség nevű szervezetet (TWRA), amelyet Oszama bin Laden finanszírozott a ’90-es évek első felében. 1996-ban a The Washington Post leleplezte, hogy a TWRA-t az ikertornyok elleni 1993-as terrortámadást kitervelő egyiptomi sejk is támogatta.

A magyar hatóságok vizsgálták a Jótékonysági Béke Alapítvány működését és arra jutottak, hogy az alapító iratokat többször is meghamisították. A kuratórium új elnöke 2003-tól az a Dr. Saleh Tayseer, Magyar¬országon élő palesztin fogorvos lett, akit egy évre rá terrorcselekmény előkészítésének gyanújával letartóztatott a Nemzeti Nyomozó Iroda, mert a gyanú szerint megbízást adott két férfinak a budapesti Zsidó Múzeum felrobbantására.

Tayseert két hónap múlva engedték ki az előzetesből, öt évvel később pedig már, mint egy szaúdi pénzen (1 milliárd forint) épülő új mecset vezetője bukkant fel.

A civil ellenállás jegyében elindult a Facebook-on egy nyílt levél, amelynek szerzője azt javasolta a kerületben, vagy a fővárosban lakóknak, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez és küldjék el írását politikusoknak, önkormányzati képviselőknek. A Gutenberg térre tervezett imaház elleni tiltakozás érvei között olyanokat olvasunk, hogy

a „kulturális központot létrehozó szervezet nem utasítja el aktívan és nyilvánosan a Korán és Mohamed gyűlöletbeszédét” és bántalmazásra, gyilkosságra buzdító szavait.A tiltakozó levelekre Szilágyi Demeter Gergely józsefvárosi Fideszes képviselő válaszolt. Tudomására hozza a polgároknak, hogy bár a 8. kerület nem tudja megakadályozni az imaház építését, ő személy szerint „minden jogszabály adta eszközzel élni fog a nyugalom és a közrend fenntartása érdekében”, valamint személyesen fogja jelezni az illetékes hatóságoknak, ha a tervezett intézmény tényleg biztonsági kockázatot hordoz magában.   

Észlelték a bajt

A Jótékonysági Béke Alapítvány cikkünk megjelenése után letiltotta Facebook oldalát, a Twitteren ugyanakkor még jelen vannak. A blokkolt oldal profilképén egy felfelé irányuló mutatóujj volt látható, amely deklaráltan a szalafista dzsihadisták kedvelt kézjele, és egyfelől arról tanúskodik, hogy az illető még mártírhalálra is hajlandó az iszlámért, másfelől pedig

minden olyan kormányzat elutasítását jelzi, amely nem a saría alapján működik.

A mellette látható szaúdi zászló és kard, illetve az Allahot dicsőítő hitvallás szintén egyértelműsíti orientációjukat.  

A Bartók Béla úti Dárusszelám mecset közösségéhez tartozó szervezet internetes network-je alapján a szunnita iszlám szalafista ágát képviseli Magyarországon. Videóikon szalafista imámok prédikálnak. Az egyik ilyen az Albání sejk megrázó jótanácsa a dzsihádra lelkes fiataloknak címet viseli, és – egyebek mellett – a kollektív, illetve az állam által támogatott fegyveres harcról értekezik.

atv.hu

További belföldi híreink