Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-31 07:52:00

A Budaházy-ügy koronatanúja: Lehet, hogy nem jól csináltam

A Magyarok Nyilait lebuktató Benkő György sajnálja, hogy nem tudott jobb bizonyítékokat gyűjteni Budaházyék ellen. Szikinger István ügyvéd szerint a terhelő vallomások egy részét olyanok tették akik anyagilag érdekeltek voltak. Tényleg a csoportra kitűzött 20 milliós vérdíj motiválta Benkőt?

A Budaházy-ügy koronatanúja: Lehet, hogy nem jól csináltam
Forrás: MTI

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, kedden 13 év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Budaházy Györgyöt terrorcselekmény, testi sértés és kényszerítés, illetve mindezek bűnszervezetben történt elkövetése miatt. A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban.

Amikor az ügyész a fellebbezésekről kezdett nyilatkozni, a hallgatóságból pfujoltak. A bíróság folyosóján azt kiabálták, hogy "vérbíró", "gyilkosok", valamint Budaházy nevét skandálták. A teremben a hallgatóság egy része elénekelte a himnuszt és a székely himnuszt. A bíró kérésére a rendőrök elkezdték a tárgyalóterem kiürítését.


Az ítélet nem jogerős, Budaházy György esetében házi őrizetetet, több vádlottnál pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Ugye tudjuk, hogy mi a terror?

Szikinger István, Budaházy ügyvédje az ATV A nap híre című műsorában elmondta, hogy ha minden maradna az elsőfokú ítélet szerint, akkor a védencének nagyjából 10 évet kell leülnie, a büntetésébe ugyanis beleszámít az előzetesben letöltött idő, valamint a házi őrizet egy része. „De remélem, hogy nem marad így” – tette hozzá az ügyvéd. Szikinger szerint a nyomozás során több törvénytelenség történt, például kényszerítettek, fenyegettek gyanúsítottakat.

Az ügyvéd szerint a terhelő vallomások többségét olyanok tették, akik valamilyen módon, akár anyagilag érdekeltek voltak, vagy pedig megfélemlítettek. Ezzel kapcsolatban megemlített egy hangfelvételt,


melyen állítólag az ügy koronatanúja, Benkő György kevesellte a szervezetre „vérdíjul” kitűzött 20 millió forintos összeget.

Szikinger az ATV műsorában kijelentette: nem fogadja el, hogy Budaházy György egy csoportot irányított, szerinte ez nincs bizonyítva.

„Ugye tudjuk, hogy mi a terror? Ezekben a terrorcselekményekben senkinek a haja szála nem görbült meg” – hangsúlyozta az ügyvéd, hozzátéve, hogy egyes vallomások szerint Budaházy György egyértelműen azt kérte, hogy ne legyen erőszak. Szikinger arra számít, hogy körülbelül egy év múlva fognak másodfokon is ítéletet hirdetni.


Csak a szerencsének köszönheti, hogy túlélte

A támadássorozatban egyetlen személyi sérülés történt, Csintalan Sándor műsorvezetőt verték össze brutálisan, aki szintén megszólalt az ATV műsorában.


Az egykori politikus – reagálva Szikinger szavaira – viccesen meg is jegyezte, hogy azért nem görbült meg egy haja szála sem, mert kopasz.

Csintalan felidézte, hogy csak annak köszönheti az életben maradását, hogy nem a teremgarázs közepén találtak rá a támadói. Így, mivel beesett az autója és a fal közé, nem fértek hozzá mindannyian. „Ebből adódóan csak a fejemet verték széjjel, meg a térdeimet, meg a jobb kezemet” – mesélte.

Csintalan elmondta, hogy a támadást megelőzően már hosszú idő óta „meccselt” Budaházyékkal, tehát nem volt előzmény nélküli a megverése. Kemény szavakkal illette például a tévéostromot, és erősen kritizálta a retorikájukat is. Hozzátette, hogy a megtámadása előtt hetekkel már zaklatták különböző csatornákon, interneten és telefonon egyaránt.


Valóban kevesellte a 20 milliót

A műsor vendége volt a Szikinger által már említett Benkő György, aki elismerte: valóban elhangzott az a beszélgetés, amiben kevesellte a 20 milliós összeget. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a letartóztatás előtt történt néhány héttel, amikor beépült a Magyarok Nyilaiba, még szó sem volt semmilyen anyagi ellenszolgáltatásról. Állítása szerint az egyik későbbi vádlottól hallott először a „vérdíjról”, nem azért csinálta.


„Nem hiszem, hogy ezért szégyellni kéne magam, én semmilyen pénzt nem vettem fel, nem történt semmi ilyesmi” – hangsúlyozta az ügy koronatanúja.

Arra a kérdésre, hogy megérte-e beépülni a csoportba azt válaszolta: újra megtenné. „De én úgy érzem, lehet, hogy nem jól csináltam, hogy ilyen sokáig elhúzódott” – mondta, hozzátéve: hogy jobb bizonyítékokat kellett volna szereznie és ügyesebbnek kellett volna lennie. „Én egy kicsit csalódott vagyok, hogy hét évig húzódott ez az egész” – magyarázta. Azt is megemlítette, hogy a hét éves per alatt teljesen tönkrement anyagilag, még az ügyvédjét sem tudja kifizetni.


Jobbik: kettős mérce

A Jobbik ez ítélethirdetés után egyből jelezte, hogy igazságtalannak tartja azt. Az ellenzéki párt az elmúlt 26 év legnagyobb szégyeneként értékelte, hogy míg Budaházy Györgyöt elítélik, "addig sem a Biszku-féle kommunista vezetők, sem a rablóprivatizáció egyetlen tettese, sem egyetlen korrupt politikus, sem a 2006-os rendőrterrorért felelős Gyurcsány Ferenc és társai nem kerültek rács mögé, Vizoviczki László pedig ki tudja, honnan előteremtett negyedmilliárd forint ellenében odahaza dőzsölhet".

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az ATV műsorában elmondta: az egész ügy azt bizonyítja a számukra, hogy a magyar igazságszolgáltatásban működik a kettős mérce. Hozzátette azt is, hogy – függetlenül attól, hogy mit tett – Budaházy a Jobbik álláspontja szerint nem terrorista. Felidézte, hogy a netadó elleni tüntetéskor szintén megtámadták egy párt, jelesül a Fidesz székházát, mégsem beszélt akkor senki terrortámadásról.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink