Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-29 12:52:00

Sándor Zsuzsa: A Fidesz számára lehet kedvező az új Felsőbíróság

Önálló Közigazgatási Felsőbíróságot hozna létre a kormány. A testület olyan politikailag kényes ügyekben járna el, mint a közbeszerzések, a választások vagy a közérdekű adatigénylések.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, „nem a csókosok bíróságát” hozzák létre az új Közigazgatási Bíróság felállításával. Lázár szerint az új bíróság célja, hogy gyorsabb döntések szülessenek például az adózási, építési vagy a környezetvédelmi ügyekben.

„Abszolút csúsztatás Lázár János kijelentése, miszerint adózási, építési vagy a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozna ez az új Felsőbíróság. A trükk pont abban van, hogy milyen ügyeket telepítenek ehhez a létrehozandó bírósághoz” – mondta Sándor Zsuzsa, volt tanácsvezető bíró az ATV Start műsorában.

Ehhez a Felsőbírósághoz a NAV ellen indított perek, a Nemzeti Bankkal kapcsolatos eljárások tartozhatnak majd.

Azoknak a hatóságoknak vagy közigazgatási szervezeteknek a perei tartoznának ide – méghozzá első fokon –, ahol az utóbbi időben a Fidesz számára a Közigazgatási, Polgári Bíróságon kedvezőtlen döntések születtek

– mondta a volt tanácsvezető bíró. Szerinte teljesen egyértelmű, hogy emiatt szeretnék létrehozni ezt a bíróságot.

Sándor Zsuzsa azt mondta, van máshol is ilyen intézmény Európában, csak nem ilyen körülmények között és nem ilyen feltételek mellett, mint ahogy az az magyar eddigi tervezetekben szerepel. Két éve hozták létre a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat, tehát nemrég alakították ki a most működő struktúrákat, ezért nehéz magyarázatot találni, hogy most éppen miért is kellene egy közigazgatási felsőbíróság – magyarázta Sándor Zsuzsa.
 
Az új bíróság bírái kormánytisztviselők lehetnek. A bírói munkához szakvizsga kell, gyakorlat kell, a jogszabály most azt is megszabja, hogy hány évesen és mikor lehet ideiglenesen és véglegesen kinevezett bíró valaki. Végül is minden jogszabályt fel lehet rúgni, ezt tudjuk – folytatta a volt tanácsvezető bíró.

Sándor Zsuzsa emlékeztetett rá, hogy Handó Tünde az Országos Bíróság Hivatal elnöke is jogellenesnek, alaptörvény-ellenesnek nevezte a tervezetet, és a bírói függetlenség felrúgásának tekinti. „Ez teljes mértékben felrúgja a – relatív – független bírósági rendszert, ami működik”, mondta a műsorban Sándor Zsuzsa.

Az ellenzéki pártok szerint: jogsértő az új bírósági rendszerről kiszivárgott tervezet. És ezt mondják az ATV Híradója által megkérdezett szakemberek is. Attól tartanak, hogy a közigazgatási felsőbíróságnak csak az a célja, hogy a kormánynak kedvező döntéseket hozzon. Az igazságügyi tárca szerint azonban alaptalanok az aggodalmak. A minisztérium jövő péntekre ötpárti egyeztetést hívott össze a kérdésről. További részletek a videóban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink