Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-24 14:42:00

Majtényi László elárulta, miért nem adja vissza a kitüntetését

Már több mint hetvenen visszaadták magas állami kitüntetéseiket Bayer Zsolt lovagkeresztje miatti felháborodásukban. Majtényi László az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt, ő rokonszenvezik a tiltakozás ezen módszerével, és megérti azokat akik visszaadják a kitüntetéseiket.

A volt adatvédelmi ombudsman nevetségesnek tartja Bayer kitüntetésének indokát, miszerint "példamutató újságírói tevékenységet" folytat. Szerinte, ha ebből kivesszük a megnyilvánulásait, szinte semmi nem marad, mivel „nem áll meg az az indok, hogy a Gulágon történtek feltárásáért érdemelte ki azt, hiszen azzal kapcsolatban már előtte többen is jelentős emlékeket állítottak fel.”

Hozzátette: sem ő, sem sokan mások nem adták vissza a "jól megérdemelt kitüntetéseiket", mert - mint fogalmazott - 2010 előtt egy jogállamrendszerben kapták, jelentős, értékes munkásságukért. Egy teljesen más rendszernek azokat visszaadni, eléggé megfontolandó. Logikája szerint, aki adja a kitüntetést, az is lehet méltatlan arra, hogy a jutalmazott magánál tartsa a tőle kapott  jutalmat. Mint mondja,


ha ő most visszaadná, akkor arcul köpné azokat, akiktől annak idején kapta, és felértékelné a mostani rendszert.

Hozzátette: jelen esetben probléma az is, hogy az új alaptörvény szerint nem lehet sem visszavenni, sem visszaadni az állami kitüntetéseket. Szerinte ugyanakkor nagyon fontos a tiltakozás megfelelő módját megtalálni, tenni kell valamilyen nyilvános gesztust. Majtényi véleménye az, hogy provokatív és botrányt keltő volt az odaítélők részéről Bayert kitüntetni. Majtényi úgy látja, ez a rendszer érdemtelen arra, hogy tisztességes ember elfogadjon tőlük kitüntetést. Azzal is egyetért, hogy akik eddig elfogadták, azoktól nem lehet számon kérni ha megtartják.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink