Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-25 07:36:00

Kirúghatják Bayer felterjesztőjét

Mi volt a célja a kormánynak a jobboldali újságíró kitüntetésével? Hogy elterelje a figyelmet a hatalom számára kínos ügyekről, vagy, hogy tágítsa a határait a szélsőjobboldal felé? Erre keresték a választ az ATV A nap híre című műsorában.

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, már több mint nyolcvanan jelezték, hogy visszaadják kitüntetéseiket Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt. Az ellenzéki pártok azt szeretnék, ha Áder János köztársasági elnök visszavonná a kitüntetést, vagy legalább megkérné Bayer Zsoltot arra, hogy adja vissza a lovagkeresztet.

Közben ismét megszólalt Bayer Zsolt, ezúttal a Magyar Időknek adott interjút. Megismételte, hogy nem mond le a lovagkeresztről. A stílusát kritizálóknak azt üzente: attól, hogy valaki kur***nyázik, az még nem teszi zárójelbe, hogy korábban mit tett le az asztalra.

bayer zsoltBayer Zsolt

Még a washingtoni Holokauszt Múzeum is üzent a kormánynak. Szigorú hangvételű közleményükben arra szólítják fel a döntéshozókat, hogy vegyék vissza a lovagkeresztet. A közleményben kiemelték, hogy az érdemrenddel olyan embereket ismernek el, akik kiválóságukról tettek tanúbizonyságot az ország szolgálatában és "az egyetemes emberi értékek előmozdításában".


Mint írták, hosszú a listája Bayer rasszista szövegeinek, és a szerző gyakran írt erősen provokatív antiszemita és romaellenes cikkeket a magyar médiában.

Figyelemelterelés?

A Bayer kitüntetése körüli botránnyal foglalkozott az ATV A nap híre című műsorában szerda este. Az adás egyik vendége volt az a Krausz Tamás is, aki az elsők között adta vissza a lovagkeresztjét a jobboldali újságíró kitüntetése után. A történész úgy fogalmazott: a mostani botrány jól jön a kormánynak, ugyanis eltereli a figyelmet egy sor valós problémáról, mint a korrupció, szegénykérdés vagy kulturális depriváció. Krausz szerint az egész a kormány szándékos manipulációja.

krausz tamásKrausz Tamás

„A hatalomnak el kell azon gondolkodnia, hogy ilyen manipulációs módszerekkel lehet-e kezelni azokat a súlyos társadalmi problémákat, amelyekkel Magyarországnak szembe kell néznie” – tette hozzá a történész, aki szerint a történet a kezdetektől fogva nem Bayer Zsoltról szól.


Krausz szerint az egész társadalomnak „át kell helyeznie” a gondolkodását oda, ahol az igazi problémák vannak.

Ungváry Rudolf azonban nem ért egyet azzal, hogy figyelemelterelő akció lenne a kormány részéről az újságíró kitüntetése. „Ez a demokrácia álarcában megjelenő, valójában fasisztoid kormány próbálgatja a saját határait, és egyre jobban tágítja a szélsőjobboldaliság felé, egyre nyíltabban fogalmaz” – vélekedett az író.

Ungváry magyarázatként hozzátette: álláspontja szerint a kormány alapvető politikai attitűdje fasisztoid, mert bár kimondatlanul, de érvényes benne a vezérelv, az erő elve, a tekintélyelv, a megszállt állami intézmények, a nacionalista propaganda és a kirekesztés. Azzal ugyanakkor ő is egyetértett, hogy Bayer egy teljesen jelentéktelen szereplője a történetnek.

Közel az amerikai kormányhoz


Heisler András, a Mazsihisz elnöke szintén visszaadta az államtól kapott lovagkeresztjét az ügy kirobbanása után. A már fent említett washingtoni Holokauszt Múzeum közleménye kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény a költségvetése egy jelentős részét az amerikai kormánytól kapja. „Ha ők véleményt alkotnak, mindig függetlenül alkotják meg azt az amerikai kormánytól, de rendkívül közel vannak az amerikai kormányhoz” – fogalmazott Heisler az ATV-nek.

heisler andrásHeisler András

Mennyire szakértő Bayer?

Közben szerdán kiderült egy bizarr fordulata is az ügynek, miszerint a Bayert kitüntetésre felterjesztő alapítvány elnöke is csak az újságból értesült az egész botrányról. Mint az a tárca korábbu közleményéből kiderült, a Miniszterelnökség Bayer Zsoltot a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese, Pintér Jolánnak a felterjesztésére díjazta a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetésével.

Stark Tamás, az alapítvány elnöke azonban nem ért egyet a kitüntetéssel, szerinte Bayer semmiképpen sem méltó az állami díjra, és ennek a véleményének hangot is adott az ATV esti műsorában.


„Meg voltam döbbenve, egy egyéni kezdeményezésnek tartom ezt az egészet” – magyarázta a történész a csatornának.

Hozzátette: hamarosan összeül a kuratóriumuk hamarosan össze is ül, hogy „egy nagyon kemény megbeszélésen” átbeszéljék a helyzetet, Bayer Zsolt publicisztikái ugyanis teljesen ellentétben állnak az alapítvány szellemiségével. Szerinte Bayer több megjegyzése rasszista, továbbá úgy látja, hogy az újságíró folyamatosan gyűlöletet kelt a menekültek ellen. Felrótta továbbá azt is, hogy szerinte Bayer egy olyan orosz rendszert támogat, amely nem néz szembe a sztálini múlttal, relativizálja azt.

Arra a kérdésre, hogy tudna-e arról, ha Bayer szakértője lenne a Gulág-témának Stark határozott igennel felet, de mint hozzátette: nem tud róla. Azt ugyanakkor nem vonta kétségbe, hogy az újságíró foglalkozhatott a témával, de mint fogalmazott: ilyen alapon jónéhány újságíró megkaphatta volna a lovagkeresztet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink