Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-24 17:14:00

Bayer kitüntetése: Megszólalt Áder hivatala

Nem csitul a botrány, amiért Bayer Zsolt augusztus 20-a alkalmából megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Folyamatosan adják vissza kitüntetéseiket a korábbi díjazottak. Áder János hivatala most megszólalt az ügyben.

Bayer kitüntetése: Megszólalt Áder hivatala

Az államfő hivatala az ATV Híradó korábbi megkeresésére válaszolva azt írta, hogy


a törvények nem teszik lehetővé, hogy egy kitüntetést visszavonjanak, de a kitüntetés birtokosát sem lehet a kitüntetettek listájáról törölni. Ha valaki visszaküldi a kitüntetését, azzal lemond a kitüntetés viselésének jogáról, ám ezt a döntését bármikor módosíthatja.

Már több mint nyolcvanan jelezték, hogy visszaadják kitüntetéseiket Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt. Közben megszólalt az újságírót jelölő alapítvány elnöke, Stark Tamás is. Azt állítja: helyettese magánakciója volt Bayer felterjesztése, amit ő mélységesen elítél. Az ellenzéki pártok azt szeretnék, ha a köztársasági elnök visszavonná a kitüntetést, vagy legalább megkérné Bayer Zsoltot arra, hogy adja vissza a lovagkeresztet.

Török Gábor csalódott

Csalódott Áder Jánosban Török Gábor politológus a Bayer-ügy kapcsán – ezt osztotta meg a hivatalos Facebook oldalán. A politológusnak azzal van problémája, hogy Áder János a botrányban nem mert politikus lenni, ezzel pedig megerősíti a rossz példát, hogy a köztársasági elnöki poszt amolyan politikai elfekvő. „A véleménye sokak számára irányadó lenne” – írta Török Gábor, majd hozzátette: azt remélte, hogy Áder (Sólyom László után:ismét) olyan köztársasági elnök lesz, aki nem fél majd politikus lenni.

„Nem azért vállalja a feladatot, hogy szuverenitás nélküli bábu vagy csendestárs legyen, és nem is azért, hogy öt éven keresztül némasági fogadalmat téve mindenki elől titkolja gondolatait, véleményét. ” – fejtette ki véleményét a politológus.

Fliegauf Bence is levelet írt Ádernek

"Bayer Zsolt nem újságírással foglalkozik, hanem uszítással. Az uszítás pedig hasonlóan például a kútmérgezéshez, a markecoláshoz és spionkodáshoz kifejezetten sunyi tevekénység. A sunyiságot és az aljasságot nem érdemes lovagkereszttel jutalmazni, egyszerűen azért, mert ezeknek az emberi minőségeknek nincs semmi köze a lovagiassághoz" - írja Facebook-oldalán a Csak a szél című filmjéért Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medvét kapó Fliegauf Bence. Bár nem lovagkeresztet ad vissza Ádernek, hanem a 2005-ben kapott a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét, most azt írja, ezt is "dugja a többi közé."


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink