Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-24 07:42:00

"Azonnal vonják vissza!" Washingtonban is kiakadtak Bayer kitüntetésén

A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum kedden közzétett állásfoglalásában elítélte Bayer Zsolt újságíró állami kitüntetését és az elismerés visszavonását sürgette.

"Azonnal vonják vissza!" Washingtonban is kiakadtak Bayer kitüntetésén

A közleményben kiemelték, hogy az érdemrenddel olyan embereket ismernek el, akik kiválóságukról tettek tanúbizonyságot az ország szolgálatában és "az egyetemes emberi értékek előmozdításában". Mint írták,

hosszú a listája Bayer rasszista szövegeinek, és a szerző gyakran írt erősen provokatív antiszemita és romaellenes cikkeket a magyar médiában.

Emlékeztettek: a kormány többször "zéró toleranciát" hirdetett az antiszemitizmussal szemben. És mégis, Lázár János - a Miniszterelnökség vezetője és a kormányzat képviselője a zsidó közösséggel folytatott párbeszédben - volt az, aki személyesen adta át a kitüntetést Bayernek - állapították meg az állásfoglalásban.

A közleményben kitértek arra is, hogy a kormányoknak feladatuk a gyűlöletbeszéd és az uszítás elleni fellépés, s ez különösen igaz Magyarországon, ahol a holokauszt idején "a magyar állam aktív cinkosságával hajtottak végre szisztematikus üldözést és tömeggyilkosságot".

Az állásfoglalás szerint mivel Magyarország lovagkeresztje az "általános emberi értékek előmozdítását" jutalmazza, "a magyar kormány és a Fidesz vezetőjének, Orbán Viktornak és az államfőnek, Áder Jánosnak nincs más választása, mint hogy azonnal visszavonja Bayer Zsolt kitüntetését".

Bayer Zsolt újságíró augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta. Ezt követően azok közül, akik korábban részesültek az elismerésben, többen visszaadták a kitüntetésüket.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink