Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-22 07:45:00

Iskolakezdés: Öt hónapon keresztül spórolnak a szülők

Megkezdődött az iskola előtti utolsó roham a füzetekért, ceruzákért, iskolatáskákért az üzletekben. Egy felmérés szerint az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások évről-évre nőnek. Idén egy általános iskolásra átlagosan 73 ezer forintot költenek a szülei.

Iskolakezdés: Öt hónapon keresztül spórolnak a szülők

Tíz nap van még hátra a nyári szünetből. Szeptember elsején több mint egymillió gyerek számára kezdődik el 2016/2017-es tanév. Augusztus utolsó napjaiban minden gyerekes családban a fő téma már az iskolakezdés. A Budapest Bank megbízásából 640 családot kérdezett meg a GFK, az eredmények szerint komoly anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés.

Az általános iskolásoknál nőttek leginkább a költségek, a két évvel ezelőtti 56 ezer forint helyett az idén már több mint 73 ezer forintot költenek erre a szülők. A középiskolásoknál 82 ezerről 90 ezer forintra emelkedik. A felsőoktatásban tanulók tanévkezdésének költsége nem változott az elmúlt két évben, továbbra is átlagosan 166 ezer forintot emészt fel.


A válaszadók kétharmada részben aktuális jövedelméből finanszírozza, míg mintegy felük átlagosan 5 hónapon át spórol a tanévkezdésre.

A gyermek anyagi jövőjének biztosítása érdekében a szülők átlagosan 17 évig terveznek félretenni minden hónapban, így közel 1,5 millió forinttal tudják majd őket támogatni.

A kiadások növekedése jellemzően a kisebb tételek drágulásából adódik, a szülők kicsivel többet költenek sportszerekre és sportruházatra, táborokra, vagy éppen a mindennapi utazásra. Az MSZP szerint sok család már nem is tudja saját erőből beiskolázni a gyerekeket. 

„A szülőknek több mint 18 százaléka már vett fel kölcsönt az iskolakezdésre és 35 százalék tervezi, hogy fog felvenni. Az azt jelenti, hogy több mint 50 százaléka a magyar családoknak, nem tudja hitel nélkül megfinanszírozni az iskolakezdést. A Fidesz folyamatosan hazudik és folyamatosan az arcunkba kiabálja, hogy mindent megtesz a magyar családokért” – közölte a párt. A Fidesz szerint azonban ez nem igaz.

„A szocialisták már megint hazudnak. Ők voltak azok, akik a családokat adóság csapdába kergették. A devizahiteleket kényszerítették a családokra, eltörölték a családi adókedvezmény rendszert, amint alkalmuk volt rá és az oktatási támogatásokat is folyamatosan csökkentették kormányzásuk alatt” – nyilatkozta Halász János, a Fidesz szóvivője. 


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink