Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-19 16:27:00

Háromszintű bűnszövetkezet: így tűnnek el az uniós pénzek

Hadházy Ákos LMP-társelnök szerint sok pályázat során végül a teljes összeg eltűnik.

Idióta ötlet volt 25 szövetkezet 500 millió forintos pályázata hálózatosodásra – állította Hadházy Ákos az LMP társelnöke az ATV Start műsorában a Voldemort ügy kapcsán.

A Mengyi Roland fideszes képviselő mentelmi jogának kikéréséhez vezető bűnügy Hadházy szerint jól mutatja, hogy egy „három szereplős bűnszövetkezet” miként veszi el az uniós pénzeket:

A legfelsőbb szint, például egy minisztérium, amelyik kiírja, mire lehet elkölteni a pénzt. „Olyan pályázatokat íratnak, melyekben nem lehet pontosan követni a kiadásokat, így akár a pénz 90 százalékát is el lehet tenni.  

A második szint szereplője részt vesz a pénzek elosztásában: Ezek a pályázatíró cégek, akik több esetben a kivitelezők is. 

A harmadik szinten vannak az önkormányzatok, állami szervek, vagy kamu szövetkezetek – lásd Voldemort-ügy – amelyek fölveszik a pénzt, magyarázta Hadházy.

„Ez egy államilag asszisztált bűncselekmény, hiszen a kiíráshoz kell az állam, a minisztérium” – mondta a politikus. 

Hadházy szerint hasonló eset a Farkas Flóriánhoz köthető alapítvány manővere, ahol 500 millió forint folyt el a semmire. Farkast a kormány azért védi, mert ha elengednék a kezét, sok mindenre fény derülne, vélekedett Hadházy.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink