Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-17 17:38:00

Zsiday: Járulékcsökkentéssel kifehéríthető a gazdaság

A magyar kormány végre komolyan foglalkozik a járulékcsökkentéssel, amely hatással lehet arra, hogy a munkavállalók itthon maradjanak és ne külföldön kelljen a megfelelő megélhetés érdekében munkát vállalniuk – mondta Zsiday Viktor alapkezelő az ATV Start című reggeli műsorában.

 Zsiday: Járulékcsökkentéssel kifehéríthető a gazdaság

A járulékcsökkentés másik hatása a gazdaságunk kifehérítése lenne, hiszen a magyar vállalkozások nagy része „szürkén vagy feketén” fizeti munkavállalóit, mert nem tudja kigazdálkodni a magas járulékokat. Ha olyan szintre tudnánk hozni a járulékok nagyságát, mint pl. Nagy-Britannia, Svájc vagy Írország, ahol a munkáltatónak összesen 1,3-1,4 forintjába kerül a dolgozók 1 Ft nettó órabére, akkor a „szürke-fekete” jövedelmek automatikusan kifehérednének – tette hozzá Zsiday.
 
Ahhoz viszont, hogy elég nagy legyen a sokkhatás, és a gazdasági szereplők elkezdjék a jövedelmek kifehérítését, az alapkezelő szerint http://www.atv.hu/videok/video-20160817-a-kormany-fokozatosan-csokkentene-a-jarulekokat egy lépésben kellene megvalósulnia a járulékcsökkentésnek. A változás kockázata viszont Varga Mihály miniszter szerint is az, hogy összedöntheti a nagy nehezen egyensúlyba került egészségügyi és nyugdíj kasszát.
 

Zsidai szerint nem okozna nagy bevétel kiesést az államnak, ha csökkentené az önmagára fordított kiadásait:

megítélése szerint ezzel legalább ezermilliárd forintot takaríthatnának meg. Noha tény, hogy a bürokrácia csökkentése dolgozók elbocsájtásával járna, Zsiday szerint éppen azért kellene ezt a lépést a járulékcsökkentéssel együtt megtenni, amíg ilyen szűk a munkaerő piac, és az elbocsájtott embereket nagy eséllyel találnának új munkahelyet a reálszférában.
 
Zsidai szerint idejétmúlt az a kormány által kitűzött fejlődési irány, az az ázsiai modell, amely olcsó devizában, olcsó kamatokban és sok gyáripar hazánkba telepítésében gondolkodik. A továbblépéshez és a versenyképességhez szerinte magasan képzett, kreatív emberek kellenek, amihez középtávon az oktatási rendszer és a jogrend megváltoztatása szükséges.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink