Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-16 13:12:00

A baloldali szavazókon múlhat a kvótaügy

A Fidesz szimpatizánsok 92 százaléka nemmel, 4 százalékuk igennel szavazna, a Jobbiknál 86 kontra 7 százalék ez az arány, míg a baloldali, liberális szimpatizánsoknál 60 százalék a nem, 17 százalék az igen válaszok viszonya a „kényszerbetelepítéssel” kapcsolatos népszavazás előzetes felmérései alapján – áll a Republikon Intézet hétfőn publikált kutatásában. Szakértői vélemények szerint a baloldali szavazókon fog múlni, hogy sikertörténet lesz-e referendum, vagy politikai kudarc a Fidesz számára.

Az ellenzéki pártok közül egyelőre csak az MSZP választói szavaznak szét a kvóta-referendum kérdésében, miközben a baloldal nagyjából egységesen elutasítja a kormány álláspontját. A felmérések (Tárki, Századvég, Republikon) alapján úgy tűnik, hogy a 2010 után megszigorított szabályok ellenére is érvényes lehet a voksolás, ami azt jelenti, hogy a Fidesz akár meg is ismételheti a 2008-as szociális népszavazás sikerét. Ráadásul

a teljes népességre vetített Republikon mérés szerint, a válaszadók 74 százaléka szavazna nemmel, és csak 7 százalék igennel a feltett kérdésre.

A baloldalon múlik

A kormányzati álláspont mellett felsorakozott társadalmi annak köszönhető, hogy a Fidesz egy éve tanítja a választókat, hogyan gondolkodjanak a témáról. Ehhez képest, a baloldali pártok még most is megosztottak a kérdésben, és emiatt nem érte még el célját fokozódó erejű bojkott-kampányuk – mondta el az ATV A nap híre című műsorában Böcskei Balázs politikai elemző, hozzátéve: a következő másfél hónap arról kell hogy szóljon, hogy a baloldal megtanítja a választóit a népszavazás valódi tétjére, ami nyilvánvalóan nem az unióból való kilépés.

Az Integrity Lab kutatásvezetőe, Reiner Roland szerint is zsákutca az az ellenzéki megközelítés, hogy a népszavazás az unióból való kilépésről szólna, ugyanakkor miután az átlag magyar választó inkább a kormányzati felfogással azonosult érzelmileg, nem nagyon maradt más lehetősége a baloldalnak, mint ennek kommunikálása. A szakértő szerint

azzal, hogy a Jobbik rácsatlakozott a Fidesz kampányára, osztozkodás indul majd a két párt között a siker százalékos arányáról, de végül is nem rajtuk, hanem a baloldali szavazók részvételén vagy távolmaradásán múlik majd a kormány sikere.

böcskei balázsBöcskei Balázs

Nagyot kockáztat a Fidesz

Böcskei szerint a Fidesz nagyot kockáztat azzal, hogy túltolja a kampányt, hiszen egyfelől a migránsbetelepítés a kutatások alapján nincs benne az embereket foglalkoztató legfontosabb három kérdésben, másfelől pedig ha csak 2 millió ember megy voksolni, az a Fidesz politikai vereségét jelenti.

A lélektani határ meglátása szerint nagyjából a 3 milliós részvételnél húzódik, ezért az ellenzéknek ahhoz fűződik érdeke, hogy minimalizálja a részvételi hajlandóságot, ha nem akarja, hogy a referendumot követő számháború során – csakúgy, mint a kettős állampolgárságról szóló 2004-as népszavazásnál – megint lehazaárulózza a Fidesz-KDNP pártszövetség.

lászló róbertLászló Róbert

A határon túliak fele

A kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok automatikusan beleszámítanak az 50 százalékos érvényességi küszöbbe feltéve, hogy ha előzetesen regisztráltak a központi névjegyzékbe – mondta el a műsorban az érvényesség számításával kapcsolatban László Róbert, a Political Capital választási szakértője, aki szerint

az eddig bejelentkezett 262 ezer határon túli honfitársunk nagyjából a fele azoknak, akik élhetnek a lehetőséggel.

Őket a 8 millió magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárhoz számítva adódik, hogy egyelőre egy 4 millió 130 ezres választói tömeg urnához járulására van szükség az októberi népszavazás érvényességéhez.

Ami a kampányt illeti, a szakértő elmondta, hogy mindazokat, akik még a 2014-es választási kampány előtt ezt külön nem kérték, fel lehet hívni és levélben, illetve e-mailen is lehet tájékoztatni, mivel adatai szerepelnek egy, a pártok által elérhető adatbázisban.

Ebből a regiszterből azonban még akár most is ki lehet kerülni, ha úgy döntünk, hogy letiltjuk az adatainkhoz való hozzáférést.

Aki pedig még mindig nem kapta meg a választói névjegyzékben elfoglalt helyéről az értesítőt, a Nemzeti Választási Irodához, illetve az önkormányzathoz fordulhat pótlásért – tette hozzá László Róbert.

atv.hu

További belföldi híreink