Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-15 10:28:00

"Kampányoljatok!" Videón üzent a magyaroknak egy európai vezető

Sir Graham Watson európai vezető egy exkluzív videóban szólította fel a liberális és demokrata értékeket valló magyarokat, hogy kampányoljanak és vegyenek részt az októberi népszavazáson.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Párt korábbi elnöke az ATV Start című műsorában bemutatott videóüzenetben azt mondta, a liberálisok egész Európában aggódnak a kvótareferendum miatt. 

Watson szerint a kormány javaslata "kizárja a menekülteket és bezárja az irgalom kapuját az emberiesség előtt". 

"Kérlek benneteket liberális magyar barátaim, hogy menjetek és kampányoljatok azokért a szavazatokért, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország továbbra is nyitott ország maradhasson a menekültek számára"

- fogalmazott.

sir graham watsonSir Graham Watson

Szent-Iványi István, a Liberálisok külpolitikai szakértője úgy vélte, nagyon sok embert megtévesztett a kormány "másfél éves agymosása", de ennek ellenére sokan lesznek azok, akiknek számít az európai vezetők véleménye a referendum ügyében. 

Hozzátette, nem ért egyet az ellenzék bojkottra történő felszólításával, hiszen a világ előtt egy nem szerencsés kép fog kialakulni Magyarországról függetlenül a népszavazás érvényességétől. Szent-Iványi szerint a magyaroknak meg kell mutatniuk, hogy aktívan kiállnak az európai értékek mellett, és

"nem a fotelből várják ki, hogy hátha sikerül a dolog".

A Liberálisok szakértője úgy véli, csak a bojkottpártiak fesitizálják az érvényesség kérdését, hiszen még maga Orbán Viktor is kijelentette, hogy az érvényesség nem érdekli. 

Szent-Iványi szerint óriási a kockázata a baloldali pártok kampányának, hiszen ha mégis átlépi a küszöböt a részvétel, akkor az óriási vereséget jelentene számukra. Mindamellett a szakértő úgy véli,

a kormány álláspontjának nagyarányú győzelme megerősítené azt a közvélekedést, mely szerint Magyarország egy fekete bárány, az európai együttműködés gyenge láncszeme. 

Hozzátette, az érvényesség csak akkor számítana, hogyha a népszavazás egy törvényalkotás legitimizációjához lenne szükséges, de most erről szó sincs.

atv.hu

További belföldi híreink