Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-12 14:39:00

Kiborultak az allergiások Lázár levelén

Nem elég hatékony a parlagfű elleni küzdelem, jelentette ki az ATV Start című műsorában Kelen Andrásné, a Parlagfűpollen No Egyesület vezetője.

Kelen Andrásné felháborítónak tartja, hogy Lázár János az egyesületnek küldött levelében azt írta, a Földművelésügyi Minisztérium jelentése szerint 2015-ben nem volt extrém magas a parlagfűpollen  koncentrációja. Mint Kelenné felhívta rá a figyelmet: az "extrém magas" szint a legmagasabb fokozatú pollenszennyeződést jelenti. Miközben a megengedett mérték köbméterenként 30 db pollen jelenléte, az allergiások ma örülnek, ha a köbméterenkénti pollenkoncentráció nem éri el az 1000 darabot.  

Kelen Andrásné szerint nem elég csak főosztályvezetői szinten foglalkozni a parlagfű problémával, hiszen a lakosság erősen veszélyeztetett, mivel a parlagfűpollen rendkívül allergén hatású, amely a tüdőbe kerülvesúlyos fulladásos tüneteket okoz az arra érzékeny személyekben.

Gyógyszerek hiányában a parlagfű-allerfia életveszélyes is lehet, de hozzátette: hiba lenne azt várni, hogy a gyógyszerek majd úgyis megszüntetik a tüneteket.

A jövö nemzedékek ombudsmanjának javaslatára, amely szerint indokolt lenne kormánybiztos kinevezése a probléma kezelésére, Kelen Andrásné azt mondta: támogatja a javaslatot, de a kormánybiztos kinevezése csak akkor jelentene érdemi változást, ha megfelelően elkötelezett ember  kapná a feladatot, és a vele szembeni elvárás számszerűsítve lenne. 

Konkrétan 2017 végére a köbméterenkénti 200 darab pollenes koncentráció elérése lehetne a kitűzött cél. 2016-17-ben a 200 db-ot nem érheti el. Ennek elérése Kelenné szerint nem pénzkérdés, hanem hozzáállás kérdése, hiszen a parlagfű elleni védekezésre szánt 650 millió forint sem a rendeltetési helyére került - állította határozottan.

atv.hu

További belföldi híreink