Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-11 12:38:00

Dunába lőtt zsidók: Orbántól kértek segítséget

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter közbenjárását kérte Jair Lapid izraeli politikus annak érdekében, hogy szakértők bevonásával folytathassák a Dunában, a Margit-hídnál talált második világháborús zsidó áldozatok maradványainak feltárását. A magyar származású volt pénzügyminiszter, a Jes Atid párt elnöke az atv.hu-nak elmondta: semmilyen érdemi válasz nem érkezett az ügyben, pedig „a modern Magyarország erkölcsi kötelessége, hogy segítsen abban, hogy a meggyilkolt áldozatok maradványai zsidó temetést kaphassanak.”

Dunába lőtt zsidók: Orbántól kértek segítséget

„A Dunában megtalált csontok nem ismeretlen áldozatoké. A családomhoz tartoznak. Nagyszülők és unokatestvérek, nők és gyermekek. Nem csak zsidók voltak, hanem magyar állampolgárok is, akiket Magyarországon öltek meg, és gyilkosaik közül sokan magyarok voltak, akik együttműködtek a nácikkal” - mondta portálunknak Jair Lapid, aki szeretné elérni, hogy az eddig fel nem tárt maradványokat a zsidó áldozatok azonosítását végző szervezet, a ZAKA munkatársai gyűjthessék össze Budapesten, majd Izraelbe szállítsák azokat, hogy ott zsidó szertartás szerint végső nyugalomra helyezhessék a csontokat. (Izraelben a ZAKA katasztrófa védelmi szakemberei gyűjtik össze és azonosítják a terrortámadások áldozatainak maradványait is.)  

Erkölcsi kötelesség lenne

Az izraeli politikus az elmúlt hónapokban számos lépést tett az ügy előmozdítása érdekében - eddig minden eredmény nélkül. „Többször beszéltünk az izraeli magyar nagykövettel, aki részletesen ismeri az ügyet. Lapid úr telefonon beszélt Szijjártó Péter külügyminiszterrel és írt is neki, csakúgy, mint a miniszterelnöknek és a miniszterelnök-helyettesnek. Júliusban találkozott továbbá a parlament alelnökével, aki Izraelben járt egy küldöttség keretében és Legfelsőbb bíróság elnökével is” – mondta az atv.hu-nak Lapid egyik közeli munkatársa.

A hallgatás Jair Lapid szerint elfogadhatatlan, mert „a modern Magyarország erkölcsi kötelessége, hogy segítsen abban, hogy a meggyilkolt áldozatok maradványai zsidó temetést kaphassanak.”

Nem véletlen áldozatok voltak

Az ügy több mint öt éve húzódik. Búvárok 2011. június 26-án a Margit híd lábánál zajló felújítási munkálatok során emberi maradványokra, csontokra, cipőkre és ruhafoszlányokra bukkantak a felrobbant híd darabjai alatt. Az igazságügyi orvos szakértői vizsgálta megállapította, hogy „a maradványok több embertől, nőktől, férfiaktól és gyerekektől származnak, és biztosan több, mint 35 évesek”, továbbá a halottak közül többen rokoni kapcsolatban állhattak egymással.


A lapunk birtokában lévő szakértői jelentés megerősíti, hogy több maradványon lőtt sebre utaló sérülést találtak, ezért nagy valószínűséggel kizárható, hogy azok a híd felrobbanásakor meghalt személyektől származzanak. (A Margit-híd 1944. november 4-én délelőtt robbant fel, valószínűleg véletlenül, amikor a német utászok által felszerelt töltet begyulladt. A hídon komoly forgalom zajlott, így az áldozatok számát 100–600 közé teszik.)

Köztudott, hogy 1944 őszétől rendszeresen vitték a Duna-partra az összefogdosott, rejtőzködő zsidókat, ahol a folyóba lőtték őket. „Emellett gyakori volt, hogy csillagos házakból, vagy védett házakból is a Dunához terelték a zsidókat kivégezni. Ugyanitt és ugyanígy gyilkoltak le sokakat azok közül, akik a zsidókat bújtatták, menteni próbálták” – írja a Szombat című folyóirat 2016. januári, a témában készült összeállítása.

Izraelbe szállítanák az újabb maradványokat

Az emberi maradványokat és a fellelt személyes tárgyakat a felszínre hozták és részletes leltárba vették. A Nemzeti Örökség Intézetének vezetője sokáig ökumenikus szertartást szeretett volna, mondván, nem lehet elkülöníteni a maradványokat, majd hosszas huzavona után végül 2016. áprilisában a Kozma utcai temetőben mégis zsidó temetésben részesítették azokat. A szertartáson a magyar kormányt Balog Zoltán miniszter képviselte.

Jair Lapid szerint azonban ezzel nincs lezárva az ügy. Azt szeretné elérni, hogy a magyar kormány járuljon hozzá, hogy az izraeli ZAKA munkatársai kutathassák fel a Margit-híd környékét, miután a szakértői jelentések szerint ott további maradványok találhatók. A szükséges vizsgálatok után ezeket Izraelbe szállítanák, hogy ott a hozzátartozók jelenlétében temessék el az áldozatok földi maradványait.

Ajánlom

További belföldi híreink