Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-10 09:49:00

Egyre többen élnek a létminimum alatt, nem éri meg a közmunka

Többen vannak létminimum alatt, mint 2010-ben, de ez önmagában nem mond semmit, látni kell, hogy milyen durva különbségek vannak a régiók között – ezt Kiss Ambrus mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Policy Agenda politológusa szerint 2013-ban Győr járásban 78 ezer forint volt az átlag nettó jövedelem, Ózdon viszont mindössze 36 ezer forint. A szakember elmondta: 88 ezer forint körül van az az összeg, amiből biztonsággal meg tud élni egy ember.

Hozzátette: a közmunka leszakadóban van a minimálbérhez képest, ez nagy problémát jelent, hogy nyolc órában dolgoztatják a közfoglalkoztatottakat, mégsem kapják meg a minimálbért sem. Amikor hónap közepén elfogy a pénz, akkor valahonnan szerezni kell, akkor jön az uzsorás, ők tartanak életben egy-egy falut, de ez egy ördögi kör, az egyén nem tud kitörni, vagy ha mégis, akkor elvándorol onnan, a település marad nehéz helyzetben – fogalmazott.

Kiss Ambrus kijelentette: az a baj, hogy ha valaki tartósan kikerül a munka világából, azt a készséget is elveszíti, hogy 9-től 5-ig ott maradjon egy munkahelyen. A PA politológusa hangsúlyozta: a szociális juttatásokat itthon csökkentették a válság óta, a környező országokban pont fordítva történt.

A szakember elmondta: a környező országok a minimálbér összegét is jóval nagyobb mértékben növelték, mint Magyarország, így lassan a keleti határvidéken is inkább a határon túlra mennek majd dolgozni az emberek. Hozzátette: nő a legfelsőbb és a leghátrányosabb réteg közötti különbség, nem is reménykedhetnek a mélyszegénységben élők, hogy munkájuk legyen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink