Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-07 08:09:00

Nem kapnak lakást, erdőbe menekülnek a fehérvári romák

Ötven családot akarnak kilakoltatni Székesfehérváron. Azt mondják, azért kell menniük az önkormányzati bérlakásukból, mert elveszik a helyet mások elől. A bérlők még áprilisban kaptak egy levelet, hogy augusztus végéig ki kell költözniük, többen azonban arra panaszkodnak, hogy hiába próbáltak albérletbe menni, a roma származásuk miatt elutasították őket.

Kevesebb mint egy hónapja maradt a nyolctagú Vidics családnak, azután menniük kell az otthonukból. Pedig már 24 éve élnek az 55 négyzetméteres önkormányzati bérlakásukban, tartozásuk soha nem volt, mindig időben fizetnek. A családanya azt mondja: nem tudja, hol fognak lakni szeptembertől. Próbálnak lakást bérelni, de folyamatosan visszautasítják őket.


„Tönkrement az idegzetünk. A kisgyerekek is érzik, tudják, mert feszültek vagyunk. Amíg nyugodt életünk volt, tényleg, kispolgári életet éltünk, most aztán katasztrofális lett az életünk, egyszerűen nem tudom, nem tudom”

- mondta Vidics Zoltánné az ATV Híradójának.

Sokan az erdőbe menekülnek

Székesfehérvár központjától nem messze, közvetlenül egy lakótelep mellett van az az erdő, ahol több kilakoltatott székesfehérvári is menedéket talált. Fasor köz 6. - ez a tábla jelzi, hol élnek azok az emberek, akiknek már nincs fedél a fejük fölött. A kunyhókat kutya őrzi, egy dróton ruhák száradnak. Az itt lakók mindent megtesznek, hogy emberhez méltó körülményeket teremtsenek az erdő közepén.

Lakatos Dezsőné és férje egy hónapja élnek itt. Annyira eladósodtak, hogy nem maradhattak az önkormányzati bérlakásukban. A nő most innen jár dolgozni. Egy áruházban takarít 8 órában. A pár három gyereke két éve került nevelőszülőkhöz. A nő azt mondja, bár a fiúknak jó helye van, férjével mindent megtesznek, hogy egyszer majd visszakapják őket.


„Azt szokták kérdezni, amikor már mennek el, hogy anyu, mikor lesz kész a lakásunk, mikor mehetünk haza? És, ugye, én annyit tudok mondani, hogy még nincs kész a lakás, mást nem tudtam nekik mondani”

- mesélte az elkeseredett asszony.

50 család

Ötven családra vár kilakoltatás a következő hónapokban Székesfehérváron. Egy önkéntesekből álló csoport dolgozik azon, hogy ne kerüljenek utcára, de nincs könnyű dolguk. „Több családnál történt az, hogy próbáltunk albérletet keresni számukra, ahol esetleg tudnák a lakhatásukat fenntartani, de mikor megtudták, hogy roma nemzetiségről van szó, nem adták ki a lakásaikat” - nyilatkozta Majláth Tünde önkéntes.

Az ATV kereste a székesfehérvári önkormányzatot, de nem akartak megszólalni. Kérdéseikre azt válaszolták, hogy részrehajlás nélkül, egyformán kezelik a lakhatási ügyeket, a városban nincs sem pozitív, sem negatív megkülönböztetés.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink