Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-05 07:18:00

Minden online kommunikációt megfigyelhetnek a szolgálatok

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint nem alkotmányellenes a nemrég hatályba lépett terrorellenes csomag. Ennek részeként már három hete bármilyen elektronikus kommunikációt megfigyelhetnek a magyar titkosszolgálatok. A szakemberek, és az ellenzék szerint azonban a jogszabály lehetőséget adhat a visszaélésre. A magyar titkosszolgálatok megfigyelési gyakorlatát nemrég az Emberi Jogok Európai Bírósága is jogsértőnek találta.

SMS, Messenger, Viber és e-mail - különböző platformok, amelyeken keresztül a felhasználók üzeneteket küldhetnek egymásnak. A terrorellenes csomag részeként elfogadott új jogszabály a mobilszolgáltatók után kötelezné ezeknek az alkalmazásoknak az üzemeltetőit is arra, hogy az úgynevezett metaadatokat átadják a titkosszolgálatnak.

Krasznai Csaba internetbiztonsági szakértő az ATV Híradójának elmondta, hogy a szolgáltatók egy részének komoly plusz beruházást is jelent majd a jogszabály, hiszen ezeket az adatokat tárolni is kell valahol.


„Ez a jogszabály a titkos információgyűjtésre, tehát arra a fázisra vonatkozik, amikor már valamilyen bírói felhatalmazás van a nyomozásra. Ez semmiképp sem érinti az átlag felhasználót, bűncselekmény gyanúja, vagy bűncselekmény megelőzése céljából történő információgyűjtésre vonatkozik” – magyarázta a szakember.

A módosítást több hónapos egyeztetés után végül konszenzussal, vagyis az ellenzék támogatásával fogadta el a parlament.

„Ne legyünk naivak, tudjuk, hogy eddig is ezt csinálták. A legszörnyűbb az, hogy most már fel is használnak ilyen információkat, politikusok vagy olyan üzletemberek ellen, akik éppen kellemetlenek lettek” – vélekedett Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Az MSZP és a Jobbik szerint ugyanakkor a végleges javaslatból kimaradtak a kifogásolható részek.

Az adatvédelmi hatóság elnöke úgy látja, az elfogadott jogszabály nem alkotmányellenes, de az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése alapján hozzá kell nyúlni a magyar szabályozáshoz, és erősíteni kell a független bírói kontrollt. Péterfalvi Attila szerint a törvényi felhatalmazással történő visszaélésnek büntetőjogi konzekvenciája is lehet, hiszen arra nem lehet jogot építeni, amit jogellenesen szereztek meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink