Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-04 17:20:00

Már az erdélyi vendégmunkások is továbbállnak az alacsony bérek miatt

Elképesztő, hogy valaki egy állami kórházba kerül, és betegsége ellenére szendvicsen tartják, mert nem fizetik ki az ételt szállító céget, ez elképesztő – ezt Dávid Ferenc mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozói szférában ismert a körbetartozás fogalma, a magyar államnak jó példát kellene mutatnia, és ki kellene fizetnie a beszállítókat.

A szakember elmondta: úgy tűnik, az államnak mindent szabad, a vállalkozói szférának, és a munkavállalóknak viszont nem, hiszen, ha ők nem fizetnének adót, egyből megbüntetnék őket.

Azzal kapcsolatban, hogy a nyugati megyékben óriási a munkaerőhiány, Dávid Ferenc azt mondta: a magyarok innen a szomszédos országokba mennek, és minden területen dolgoznak. Hozzátette: Veszprém Megyében is óriási a munkaerőhiány, de lassan már a Dunát is átlépi ez a jelenség, Kelet-Ukrajnából kell lassan munkaerőt találni. Szép dolog 6-8 százalékkal emelni a minimálbért, de a kivándorlást, ami mára 600 ezres mértéket öltött, a béremelés nem oldja már meg ezt a kérdést – fogalmazott.

Dávid Ferenc kijelentette:

a szlovák bérek már 15-20 százalékkal magasabbak, mint a magyarok, a 90-es években hasonló történt, csak akkor Magyarországra érkeztek Erdélyből, de már ők is eltűntek itthonról.

A VOSZ főtitkára hangsúlyozta: ha ilyen gyalázatosan alacsony bérek maradnak Magyarországon, és ilyen magas marad a bérelvonás, akkor nem oldódik meg ez a kérdés. A szakember elmondta: a magyar versenyképesség köztudottan nagyon rossz, a béreken, a munkakörülményeken kellene javítani. Hozzátette: mindenképpen lépni kell.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink