Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-02 13:14:00

Ingyenpénzt mindenkinek? Ez nem az az ország

Időről időre fellángol a vita a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről. Hazánkban a PM a koncepció élharcosa, a párt politikusai szerint ez lenne a megoldás a magyarországi szegénységre. A GKI elnöke szerint viszont nem ez a jó válasz a problémára.

"Komolyan fontolóra kell venni egy általános alapjövedelem bevezetését" - olvasható az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottságának jelentéstervezetében, amely a Bizottságnak tesz ajánlásokat a robotikára vonatkozó polgári jogi szabályokról. Az EP Jogi Bizottsága a robotikának és a mesterséges intelligenciának a munkaerőpiacra gyakorolt lehetséges hatásaival indokolja, miért kell komolyan fontolóra venni az általános alapjövedelem bevezetését.

Szabó Rebeka az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy a Párbeszéd Magyarországért szerint az egyetlen lehetőség a szegénységből való kilábalásra a garantált alapjövedelem bevezetése. Zugló alpolgármestere emlékeztetett, hogy pártja be is nyújtott egy költségvetés-módosító javaslatot, ami már 2017-ben biztosíthatta volna az alapjövedelem bevezetését. Hozzátette, hogy bár a pártok nem támogatták a javaslatot, közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a lakosság több mint 70 százaléka támogatja a koncepciót. szabó rebekaSzabó Rebeka


Elképzelésüket kétezermilliárd forintos költségvetési átcsoportosítással hajtanák végre, úgy, hogy nem növelnék a hiányt. Körülbelül 560 milliárd forintot szereznének abból, hogy megszüntetnék az alapjövedelemnél kisebb juttatásokat, például a gyest vagy a családi pótlékot. Emellett a korrupcióellenes intézkedésektől körülbelül 175 milliárdot remélnek és hasonló összeget várnak a presztízsberuházások leállításából

Szabó Tímea, aki szintén a PM politikusa korábban azt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában: azt szeretnék, hogy az alapjövedelem havi 50 ezer forint legyen, a kismamáknak pedig 75 ezer. Ezzel párhuzamosan a nettó minimálbért 100 ezer forintra emelnék. Szabó Rebeka ehhez még azt is hozzátette, hogy minden gyerek után járna még 25 ezer forint, amit 18 éves korig a gyermek gondviselője kapna.

„No Toblerone for nothing”

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke szintén a Start című műsorban elismerte, hogy jelentős társadalmi problémákat eredményezett, hogy megnőttek a jövedelmek közötti különbségek, és ezt csökkenteni kell. Az ugyanakkor kérdéses számára, hogy jó válasz-e erre a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy úgy is lehet pénzt kapni, hogy nem kell érte dolgozni.

Hozzátette, hogy a svájciaknak – ahol népszavazást is tartottak nemrégiben a kérdésről – az volt a válaszuk: „no Toblerone for nothing”, tehát nem adják ingyen a legendás svájci csokit. (Júniusban a svájci választópolgárok túlnyomó többsége elutasította azt a javaslatot, hogy az ország minden állampolgárának járjon alanyi jogon havi 2500 frank, ami kb. 700 ezer forint) Vértes szerint az a legnagyobb probléma, hogy az alapjövedelem bevezetése csökkentené a munkában való érdekeltséget. Véleménye szerint ha egy országban nagyon erős a munkára való késztetés, akkor be lehet vezetni, de Magyarország nem ez az ország.

Történelmi korszakváltás?

A Párbeszéd Magyarországért ezzel szemben üdvözli az EP Jogi Bizottságának felvetését: szerintük fontos, hogy élénk és minél szélesebb körű párbeszéd induljon meg Európában és Magyarországon is az alapjövedelem bevezetéséről. Véleményük szerint a robotika és a mesterséges intelligencia fejlődése alapjaiban formálja át a civilizációnkat, soha nem látott lehetőségek és kihívások elé állítva az emberiséget, így bennünket, magyarokat is.

„Globális történelmi korszakváltást élünk át: a jövőnk lehet sokkal jobb és sokkal rosszabb is a jelenlegi helyzetünknél. A kihívásokkal akkor tudunk megbirkózni, ha őszintén szembenézünk a munka világának átalakulásával, az emberek közötti növekvő egyenlőtlenségekkel, és valódi megoldásokat adunk az ebből következő problémákra. A múlt megoldásainak erőltetése helyett kreatívnak kell lennünk, a jövő felé kell fordulnunk. A Párbeszéd Magyarországért szerint a jövő megoldásainak egyike az alapjövedelem” – írja közleményében a párt.

Ajánlom

További belföldi híreink