Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-02 07:43:00

Elkezdődött a magyar lakosság eladósodása

Egyre több hitelt vesznek fel a magyarok. A szakértők azonban nem tartanak attól, hogy emiatt nagymértékű lesz az eladósodás. Júniusban 5,3 milliárd forinttal vettek fel több hitelt, mint korábban. A mostani szint azonban messze elmarad a válság előtti időszak hitelfelvételétől. További részletek a videóban.

A lakások Európában nálunk drágultak a legjobban, és ez trend Palkó István, a Portfolio vezető elemzője szerint valószínűleg még folytatódik. Tavaly már másfélszer annyi új lakást lehetett eladni, mint a válság előtt, az emberek évente 500-600 milliárd forint hitelt vesznek fel lakásvásárlásra, de ennek az egészséges mértéke a szakértők szerint 600-700 milliárd forint körül van.


„Valóban elkezdődött a magyar lakosság eladósodása, ahhoz a szinthez képest mindenképpen, mint amit a válság évei alatt láthattunk.

Ugyanakkor még messze van attól a szinttől, hogy egészségtelennek nevezzük ezt az eladósodást” – nyilatkozta az elemző az ATV Híradójának.

A keresletet növeli az alacsony 4–4,5 százalékos kamat és kisebb mértékben a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) is. A szakértő szerint a teljes lakossági hitel tartozás a válság előtti időszakhoz képest hat százalékkal esett vissza. A banki hitelek felvételét a Magyar Nemzeti Bank most szigorú feltételekhez köti, de a fogyasztási hiteleknél nincs komoly korlát. Bokros Lajos ezért a magas kamatok miatt inkább itt lát veszélyt az eladósodásra. 

bokros lajosBokros Lajos

„Én azt tudom tanácsolni minden állampolgárnak, hogy nagyon óvatosan bánjon ezekkel a hitelekkel, és nagyon kis mértékben adósodjon el, mert soha nem lehet tudni, hogy mikor kerül olyan helyzetbe, hogy elveszíti a munkáját vagy éppen egészség károsodást szenved és a jövedelme nem lesz elég ahhoz, hogy ezeket a hiteleket visszafizesse” – vélekedett a volt pénzügyminiszter.

Vértes András, a Gazdaságkutató Intézet elnöke szerint, bár a lakossági hitelfelvétel nő a kedvezmény ellenére nincs jelentős változás a hitelezéseknél a lakás piacon.

vértes andrásVértes András

„Azt azért tudni kell, hogy az elmúlt években háromezer milliárd forinttal csökkent a lakosság adósságállománya, az elmúlt hónapokban pedig nőtt egy-két milliárddal. Tehát itt olyan változásról van egyelőre szó, ami még nem egy új érdemi folyamat. Legalább annyi történt, hogy nem csökkent tovább” – magyarázta a GKI vezetője.

Ez a tendencia a következő években Vértes szerint felgyorsul, de messze vagyunk még egy normális egyensúlyi helyzettől.

atv.hu

További belföldi híreink