Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-07-28 12:27:00

Kubatov elismerte, hogy találkozott Vizoviczkivel

A korábbi választási kampányban nyújtott támogatásért és fideszes politikusokat nem érintő bűnügyi információkért cserébe kért szabadulást Kubatov Gábortól Vizoviczki László - írja az n1tv.hu.

A Központi Nyomozó Főügyészség még 2013. február 12-én tartott házkutatást Vizoviczki László II. kerületi otthonában. A házkutatás napján készült kézzel írott jegyzőkönyvből kiderül, hogy összesen 56 tételt foglaltak le, többek közt 75 ezer euró készpénzt, telefonokat és sok dokumentumot is. Ezek közül a legérdekesebb az első emeleti hátsó szerszámos raktárszobából az íróasztal feletti zárható kis szekrényből került elő.

A 42-es tételszámmal lefoglalt iratról ekkor csak annyit állapítottak meg a nyomozók, hogy Gábornak szól, és V.L. vagyis Vizoviczki László aláírás látható rajta. Az azonban már ekkor is feltűnt az ügyészeknek, hogy a tíz oldalas levél első két lapja hiányzik.

A Jobbik „házi tévéjének” tartott online csatorna birtokába jutott dokumentumok szerint a Központi Nyomozó Főügyészség pár hónappal később, április 15-én készített hivatalos feljegyzést a házkutatás során készült kézzel írott jegyzőkönyv alapján. Az ügyészek ekkor már olvasták a levelet, amelyből kiderült, hogy azt a Fidesz országgyűlési képviselőjének és azóta a párt alelnökének választott Kubatov Gábornak írta a diszkópápa.

Az irat készítője röviden össze is foglalja miről szól a lefoglalt nyolc oldalas dokumentum. Eszerint

„a kampányban nyújtott támogatásért (Reformterv) és fideszes politikusokat nem érintő bűnügyi információkért cserébe K.G. nyújtson segítséget abban, hogy Vizoviczki László szabadlábon védekezhessen.”

Az ügyészség annyira nem tartotta fontosnak a levelet, hogy az be sem került a bíróságra benyújtott anyagok közé. Létezéséről mindössze a házkutatási jegyzőkönyv és ez a feljegyzés árulkodik. Vizoviczki Lászlót nem sokkal a levél lefoglalása után, 2013. május 30-án kiengedték a börtönből, házi őrizetbe került.

Ezt válaszolta Kubatov

A Fidesz alelnöke és pártigazgatója a következő közleményt juttatta el az Országos Sajtószolgálatnak: „Az N1tv online oldalán, ami a Jobbik lakájmédiája, megjelent egy hír, miszerint Vizoviczki László levelet küldött nekem. Mivel az ügyben semmilyen rejtegetni valóm nincs, ezért ezt a levelet 24 órán belül átadtam a bűnüldözési szerveknek a nyomozás elősegítésének az érdekében."

A Fradi sajtótájékoztatót tartott csütörtökön, ahol az ATV Hiradó riporterének kérdésére az FTC elnöke elismerte, hogy találkozott Vizoviczkivel.

Később a Magyar Idők online kiadásának azt mondta, "talán" két alkalommal találkozott a vállalkozóval, egy óvodai rendezvényen, majd a Ferencvárosi Torna Club elnökeként beszélt vele. Utóbbi megbeszélést egy országos médiaügynökség vezetője hozta tető alá az üzletember kezdeményezésére.

Két téma merült fel: be szeretett volna fektetni a sportba, és a Fradiba, amitől a klub elhatárolódott, a másik téma pedig a fiatalok biztonságos szórakozása érdekében szükséges teendők volt. Hangsúlyozta, hogy Vizoviczki Lászlótól semmilyen támogatást nem kapott a Fidesz.

Kitért arra, hogy a szóban forgó levelet az akkor éppen előzetes letartóztatásban lévő férfi ügyvédje juttatta el hozzá, amit ő24 óra leforgása alatt juttatott el a bűnüldöző szervekhez. „Nem is tehettem mást, nincs takargatni valóm, nincs mitől tartanom” - mondta.

Ismét háziőrizetbe kerülhet Vizoviczki

A legfrissebb hírek szerint, házi őrizetbe kerülhet 250 millió forintos óvadék ellenében a költségvetési csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt Vizoviczki László, a Fővárosi Ítélőtábla ugyanis némi változtatással helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék óvadék megállapításáról szóló döntését - írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

Nagy Andrea, az elsőfokú határozat ellen fellebbezést bejelentő Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője a lappal közölte: az ítélőtábla annyit változtatott a végzés szövegén, hogy a pénzt nem a perbíróság, hanem a saját technikai számlájára rendelte befizetni.

Ha Vizoviczki letétbe helyez 250 millió forintot, elektronikus nyomkövetővel felszerelve házi őrizetbe kerülhet.

Az elsőfokú döntés után Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője elmondta, az óvadék megállapítására azért nyílt lehetőség, mert kizárólag a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva tartották fenn eddig a vádlott előzetes letartóztatását.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink