Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-07-20 13:25:00

Tyirityán: A rendszer a Betyársereget is megkereste

Rejtélyes egyenruhások tartják rettegésben a hazánk déli határszakaszához érkező migránsokat. Egy haláleset kapcsán nyomozás is indult, de egyelőre senki sem tudja, hogy rendőrök, katonák, vagy önbíráskodó polgárőrök, esetleg önkéntes határvédők az elkövetők. Egy lapunk birtokába jutott hangfelvételből úgy tűnik, mintha paramilitáris csoportok is részt vennének a migránsválság kezelésében. Megkerestük az illetékes szerveket, akik cáfolták az együttműködést.

Tyirityán: A rendszer a Betyársereget is megkereste
Tyirityán Zsolt

Egy hónappal ezelőtt a Holt-Tiszába fulladt egy 22 éves szír fiatalember. 19 éves öccse számolt be arról, hogy azért kényszerültek úszásra, mert mikor átkeltek a folyón, egyenruhások akadályozták őket a partraszállásban. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága nyilatkozatban szólította fel a magyar hatóságokat az eset kivizsgálására, melynek eredményeként nyomozás indult ismeretlen személyek ellen „bántalmazás hivatalos eljárásban” bűncselekményének gyanúja miatt.

Mind a nemzetközi szervezet vezetője, mind pedig a Helsinki Bizottság képviselője arról számoltak be az ATV műsoraiban, hogy lassan két hónapja rendszeresen kapják a hasonló esetekről szóló információkat. Simon Ernő, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának szóvivője az Egyenes Beszéd-ben mondta el, hogy

a menedékkérők százával számolnak be az őket ért bántalmazásokról, erőszakról, melynek során sokkolóval, tonfával, paprikaspray-el és szájkosár nélküli kutyákkal akadályozták meg őket abban, hogy átjöjjenek magyar területre.

Bilincselés után ütnek

A Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta pedig az ATV Start című reggeli műsorában beszélt arról, hogy a menekültektől, önkéntesektől és civil szervezetektől is azt hallják: a kerítés átmászása után egyenruhások léptek fel agresszíven a migránsokkal szemben. A bevett gyakorlat szerint először megbilincselik, majd gázspray-el fújják le őket, aztán jön a verés és rugdosás, végül szelfit készítenek velük és visszakergetik őket a kerítés túloldalára.

pardavi márta és orbán balázs.Pardavi Márta és Orbán Balázs.
A Helsinki Bizottságnak a fóti gyermekotthon migráns lakói közül többen is egybehangzóan állították, hogy május 15-én „rendőrök” verték össze őket. Gázspray-t használtak, ütlegelték és rugdosták a fiatalokat. Az egyik gyerekre a határzárnál történt elfogásakor rendőrkutyát is ráeresztettek. A szervezet a hatóságokhoz fordult, ahonnan azt a választ kapták

„törvényesen és szakszerűen hajtja végre a határvédelmi és határ-ellenőrzési feladatait. […] A rendőrség minden esetben garantálja a humánus eljárást és az alapvető emberi jogok betartását a rendőri intézkedés során, továbbá mindent megtesz annak érdekében, hogy ezen elvek megsértőit felderítse, illetve megakadályozza az ilyen cselekményeket.”

Mi van, ha nem rendőrök voltak?

Ebben az alaphangulatban látott napvilágot egy jogvédő szervezet, a Human Rights Watch jelentése, amely szintén azt állította, hogy Magyarország megszegi a vonatkozó nemzetközi egyezményeket, mivel a déli határszakasz magyar oldalán egyenruhások bántalmazzák rendszeresen és módszeresen a menedékkérőket. Egy nekik mesélő férfi szerint, több társával együtt két órán keresztül verték őket katonai ruhába öltözött emberek, úgy hogy előtte műanyag bilincsekkel hátrakötötték a kezüket.

A magyar és nemzetközi jogvédő szervezetek egy része tényként kezeli, hogy az elkövetők a rendőrség vagy a katonaság hivatásos állományú tagjai voltak, Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban kategorikusan cáfolta ezt a múlt heti Kormányinfón. Mint mondta, hazugság, rágalom, hogy a rendőrök bárkit is megvertek volna a határ nyolc kilométeres zónájában. Erre utalt Simon Ernő is, amikor

nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az agresszorok akár „paramilitáris szabadcsapatok”, vagy „önkéntes határvédők” is lehetnek,

hiszen a menekültek nem tudják beazonosítani az egyes fegyveres szervek egyenruháit.

A betyár mindenit!

Olvasónk hívta fel a figyelmünket egy beszélgetésre, amelynek akaratlanul lett fültanúja az egyik délvidéki városban. A társaság látványosan kigyúrt tagja azzal dicsekedett éppen hallgatóságának, hogy a határszakasz egyes részein, így például a Toroczkai László által vezetett Ásotthalmon és környékén, a rendőrök ráengedték a „betyárokat” az embercsempészekre és a migránsokra. Az önfényezés irgalmatlan verésekről és csempészek felgyújtott autóiról is említést tett.

forrás: hetek.huForrás: Hetek.hu
Önmagában ez a történet kevés lenne ahhoz, hogy hitelt adjunk olvasónk szavainak, ám időközben birtokunkba került egy hangfelvétel, amely gyanús egybeesést mutat az elhangzottakkal.

Alig két héttel ezelőtt a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) és a B.M. Szebb Jövőért Alapítvány Zagyvarékáson rendezett háromnapos önvédelmi tábort, amelynek sztárelőadói:

az ex-jobbikos Murányi Levente; az érpataki polgármester, a Jobbik által támogatott Orosz Mihály Zoltán; Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője és Zagyva György Gyula, szintén ex-jobbikos, a HVIM első embere voltak.

Pontosabban lettek volna, mert Orosz és Zagyva magára hagyták Tyirityánt, nem mentek el a találkozóra, ahol hármasban szórakoztatták volna a közönséget. Így alakult, hogy a betyárok fővezérének egyedül kellett lenyomnia a haknit, ami egyébként jól érzékelhetően nem esett nehezére. Tyirityán a szervezete történetéről és a Jobbikhoz való viszonyáról is beszélt, majd szűk egy óra után balkézről megemlítette, hogyan fogadtatták el magukat és tevékenységüket a hazai fegyveres szervekkel.

Önszerveződő sportolók

Ennek kapcsán, saját példájukkal bátorította László Attilát, a MÖM vezetőjét, hogy a várható támadások dacára folytassák az alternatív polgárőrségek szervezését, és meg fogják látni, hogy ha a törvény és a hatályos jogrend betartásával működnek, akkor – „előbb vagy utóbb, én legalábbis már kezdem ezt látni” – partnert találnak a rendvédelemi és a honvédelemi szerveken belül.

Az előadó ennél a pontnál visszakanyarodott saját alakulatára, és bár jelezte, hogy részletesen erről csak egy sör mellett beszélhet terjedelmesebben, végül mégiscsak eldicsekedett eredményeikkel.

„A migránsválság megoldásában, büszkeséggel mondhatom, hogy a Betyársereg is igencsak kivette a részét, és úgy, hogy a rendszer keresett meg bennünket. Nyilván ennek a függvénye az volt, hogy ugye annyira leépítették a magyar honvédelmet, hogy egy ilyen önszerveződő sportolókból álló civil körre volt szükség, hogy adott helyzetben ott legyen, amikor ott kelletett, hogy legyen.”


Kitapossák az ösvényt a többieknek

Tyirityán szavaiból legalább három következtetés mindenképpen levonható.

1. Aki leül vele sörözni, sokkal többet is megtudhat a magyar hatóságok és a Betyársereg együttműködéséről
2. A betyárok büszkék rá, hogy a hatalom felül tudott kerekedni a velük kapcsolatos előítéleteken, és már nem egy neonáci félkatonai szervezetként tekint rájuk, hanem civil sportegyesületként
3. Ha a MÖM, és még ki tudja hány hasonló szerveződés a betyárok által kitaposott ösvényen jár, akkor a jövőben ők is számíthatnak a hatalom legitimáló felkérésére

Hatósági vélemények

Az elhangzottakkal kapcsolatban megkerestük a Belügyminisztériumot, a Honvédelmi tárcát, az ORFK-t és a déli határszakasz két megyei rendőr-főkapitányságát. Azt kérdeztük:

„Kértek-e segítséget, akár polgárőrség keretein belül, de azon kívül is működő, úgynevezett önkéntes határvadászoktól, vagy olyan, magukat önvédelmi civil mozgalomként aposztrofáló szervezetektől, mint a Magyar Önvédelmi Mozgalom vagy a Betyársereg?”

Cikkünk megjelenéséig a BM és a HM válaszai futottak be, melyekben mindkét minisztérium cáfolja, hogy igénybe vették volna az önszerveződő sportolók szolgáltatásait. Amint megérkezik a rendőrség reakciója, azonnal frissítjük cikkünket.

A Jobbik is számít a betyárokra

Tavaly év végén Volner Jánossal, a Jobbik alelnökével közölt interjút a magát rasszistának és nemzetiszocialistának valló Betyársereg honlapja. A rendőrség és a honvédség migránskrízisben nyújtott teljesítménye kapcsán Volner megjegyezte, hogy a Jobbik komoly szerepet szán a hazafias mozgalmaknak.


„Ha a hazám védelemre szorul, én magam fogom a harcosoknak kijáró tisztelettel megkérni a Betyársereget, hogy segítsen megvédeni”. Az ellenzéki párt alelnöke szerint

a Betyársereg „messze a legütőképesebb hazafias önszerveződés”, ezért helyesli, hogy a jövőben a „magyar harcosok elit klubjaként” kívánnak tevékenykedni.

Érvei szerint a történelem is arra tanít, hogy a honvédelemben vagy szabadságharcokban sokszor „nem a reguláris hadseregek, hanem a hazafias önszerveződések játszottak fontos szerepet”.

Tyirityán Vonáról és a Jobbikról

Nem csak a Jobbik számít a Betyárseregre, hanem a betyárok is a Jobbikra. Tyirityán fentebb idézett előadásában külön fejezetet szentelt a pártnak és vezetőjének, Vona Gábornak, aki szerinte „rendkívül intelligens, becsületes, tiszta ember”, és nagyon helyesen tette, hogy a tisztújítás előtt élt elnöki vétójogával. Elvégre „egy jobboldali értékrendhez tartozó pártnál az autokrácia megléte kötelesség”.

vona gábor és tyirityán zsolt.Vona Gábor és Tyirityán Zsolt.
Nem is ez a baj a Jobbikkal – mondta a főbetyár –, hanem az, hogy nincs meg az az ideológia és eszmei, szellemi irányelv, amelyek mentén a párt felkészülhetne a valódi rendszerváltó szerepre.

Tyirityán szerint a létezésüket meghatározó fasizmus, hungarizmus, nemzeti szocializmus, már nem részei a korszellemnek, és bár ezeknek az eszméknek a képviselőire továbbra is büszkén kell gondolnunk

– mint akik megvívták a maguk korában a fehér faj heroikus küzdelmeit –, modernkori megjelenítőinek az a dolga, hogy ideológiájukat a jelen kihívásaihoz igazítsák.

Erre pedig ki volna alkalmasabb, mint a Jobbik elnöke – érvelt Tyirityán, aki Vona Gábor legfontosabb feladatának tartja, hogy létrehozza végre azt a „korszellemnek megfelelő, jobboldali értékrendre épülő ideológiát”, amely tartalmat ad pártjának és irányt mutat szimpatizánsaiknak az előttük álló harcban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink