Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-07-15 08:51:00

Tényi: Aki bűnt követ el, annak bűnhődnie kell

Tényi István Magyarország fő fel- és bejelentője nem szokott tévés interjút adni, az ATV Start című műsorával azonban most kivételt tett.

A beszélgetés elején Tényi István budapest Fidesz-tag leszögezte, ő nem politikus, nem pártpolitikus, nem a Fidesz feljelentője és nem a kormány tanácsadója. 

Első feljelentését egy olyan iskola ellen tette meg, ahol az 500 tanulóból naponta mindössze 30-40 jelent meg az intézményben. Az Ökotárssal kapcsolatos feljelentése végül meghozta számára az országos ismertséget, és felemelte - mint fogalmazott - az ország legnagyobb feljelentői közé. 

Az iskola elleni feljelentése során egy zárt csoportban közzétett egy fotót a lebombázott Bagdadról, mondván - ennyi fog maradni az iskolából. Az ügyben jogerős ítélet még nem született, Tényi szerint az csak ősszel történhet meg. 

"Bődületes hibákat követett el a Nyomozóhatóság"

- fogalmazott Tényi azzal kapcsolatban, ahogy az Ökotárs elleni vizsgálatot kezelték. Habár a bíróság felmentette a szervezetet, a Fidesz-tag hangsúlyozta, bizonyítékok hiányában történt a felmentés, nem tudni pontosan a részleteket. 

A feljelentéseiről híres fideszes elmesélte azt is, hogy a Nyomozó Iroda elfelejtett neki idézést küldeni, ezért teljesen váratlanul érte, amikor egyszer csak csöngettek a kaputelefonon. "Azt hittem értem jöttek" - mondta mosolyogva.

Tényi szerint a Szerb utcában lefoglalt dokumentumokat nem lehetett felhasználni bizonyítékként, ott bukott meg az eljárás. 

A Fidesszel kapcsolatban úgy fogalmazott, számára Ángyán József és Illés Zoltán a példakép, mert ők ügyek mentén politizálnak és nem kreálnak ellenségképeket. 

"Én már egy olyan Fideszben gondolkozom, ahol nem Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt"

- fogalmazott Tényi István, aki szerint az 1998 és 2002 közötti Fideszhez kellene visszanyúlni. Hozzátette: a Fidesz a saját démonjaival küzd.

A kormánypárti feljelentő a műsorban elmondta, nyomozás folyik a letelepedési kötvények ügyében a feljelentése nyomán. Tényi az ügyben érintett egyik cég révén tett feljelentést költségvetési csalás gyanúja miatt. 

"Én sem tudom ki Habony Árpád. Idegesít engem is"

- fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy nem lehet sokat tudni a kormányközeli rejtélyes tanácsadóról. Tényi elmondta, zavarja a jelenség, hiszen rajta keresztül le lehet járatni a Fideszt. 

"Vagyonosodási vizsgálatnak nem sok értelme van, mert az eredmény adótitkot képez, amelynek tartalmát soha nem tudjuk meg" - magyarázta a szakértő, aki elmondta: nem jogász, segítséget csak a Jóistentől kapott, a Bűntetőtörvénykönyvet pedig az otthoni számítógépén tanulta meg. 

Tényi elmondta, 2018-ig még mindenképp folytatja a feljelentéseket, amelyen keresztül a politikát próbálja formálni. Eddig körülbelül 200 feljelentést tett, amelyből 80 esetben eljárás is indult. 

A fideszes feljelentő elmondta, annak örülne, ha tényleges ítélet is születne az ügyekben, ha valakinek a kezén kattanna a bilincs.

"Aki bűnt követ el, annak bűnhődnie kell. Én egy ilyen típusú ember vagyok"

- fogalmazott. 

Az Ökotárs igazgatójával, Móra Veronikával kapcsolatban azt mondta: "Nem fogok pezsgőt bontani, ha Móra Veronika kezén kattan a bilincs."

Tényi sajnálja, hogy hibásan és sajátságosan működik a rendőrség és az ügyészség, de úgy fogalmazott "ezek vannak, én nem nyomozhatok".

atv.hu

További belföldi híreink