Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-07-12 11:23:00

Migrációs biztos: A magyar kvótareferendum nem fogja elrettenteni az EU-t

A magyar kvótareferendum nem fogja elrettenteni az Európai Uniót migrációs politikájától, függetlenül attól, hogy a magyarok elítélik-e azt - hangsúlyozta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottságnak a migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja a Politico című brüsszeli hírportálon kedden megjelent interjújában.

Migrációs biztos: A magyar kvótareferendum nem fogja elrettenteni az EU-t
Dimitrisz Avramopulosz

Avramopoulosz az uniós migrációs politikáról adott interjúban elmondta, hogy az még inkább vitatott lehet a kontinensen, mivel bizonyos országokban euroszkeptikus és bevándorlás-ellenes érzelmek uralkodnak.

A biztos kitért a kötelező kvótarendszerről tartandó magyar népszavazásra, kiemelve, hogy uniós országban ez az első ilyen referendum az uniós migrációs politikával kapcsolatban. Orbán Viktor magyar miniszterelnök sokszor bírálta az Európai Uniót migrációs politikája miatt, amely sokak véleménye szerint oka volt a brit népszavazás eredményének és Nagy-Britannia kilépéséhez vezetett - mondta.

A cikk szerzője megjegyezte, hogy magyar tisztviselők szerint az Európai Bizottság nehezen tudja majd figyelmen kívül hagyni a népszavazás végeredményét, amely várhatóan az uniós politika elsöprő mértékű elutasítása lesz.

A magyar népszavazás eredményét "nem hagyjuk figyelmen kívül" - fogalmazott Avramopoulosz.

"Mi mindig tiszteletben tartjuk az emberek döntését, azonban az nem lesz az áthelyezési program vége"

- szögezte le. A program "nem halott" és végre kell hajtani - húzta alá. Ha eljön a pillanat, és őszinte tárgyalást folytat az unió a magyar kormánnyal, sikerül megoldást találni a kérdésre - tette hozzá.

A biztos elmondta, nincsenek tervek az uniós migrációs politika újragondolására azután sem, hogy azt Nagy-Britannia uniós tagságot elutasító népszavazásának okai között említik.

A cikk szerzője kitért arra, hogy Szlovákia és Magyarország bíróságon támadta meg az uniós áttelepítési programot. Jogi szakértők szerint kevés esély van a tagországok győzelmére az ügyben, de nem zárják ki, hogy a bíróság kikényszeríti az érintett politika megváltoztatását - tette hozzá.

A szerző hozzáfűzte, hogy az unió soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia határozottan ellenezte a migránsok kötelező áthelyezésére vonatkozó uniós tervet és fenntartható, uniós szintű migrációs politika kialakítását sürgette.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink