Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-07-05 12:58:00

Lázár megkérte Farkas Flóriánt, hogy fáradjon el a csalás elleni hivatalba

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes szerint inkasszóval lehetne visszaszerezni az Országos Roma Önkormányzat által elcsalt támogatási pénzeket, a személyi felelősség kérdésében pedig várakozással tekintenek az OLAF vizsgálatának eredménye elé.

Lázár megkérte Farkas Flóriánt, hogy fáradjon el a csalás elleni hivatalba
Csepreghy Nándor

Az ATV Start című reggeli műsorában Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára az ORÖ-nek a Híd a munka világába program keretében kiutalt támogatási pénzekről szólva elmondta, hogy azokkal kapcsolatban már az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elmarasztaló határozattal élt, így tulajdonképpen már csak az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) állásfoglalására várnak, hogy elkezdjék behajtani a nem szerződésszerűen felhasznált összegeket.

Ennek lehetséges módja a miniszterhelyettes szerint – amennyiben az ORÖ nem lenne hajlandó önkéntes visszatérítésre – az állami támogatás arányos inkasszója az éves támogatási keret terhére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén március 8-án közölte, hogy szabálytalanságok gyanúja miatt elállt az Országos Roma Önkormányzattal a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől. A kedvezményezetteknek a lehívott mintegy 1,6 milliárd forintnyi támogatási összeget vissza kell fizetniük.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly májusban költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, az ORÖ Gellérthegy utcai ingatlanában pedig lefoglalta a programmal kapcsolatos összes dokumentumot.

farkas flóriánFarkas Flórián

Beidézték, de nem ment el

Korábban megírtuk, hogy az atv.hu birtokába került több mint egymilliárd forintnyi szerződés másolata, amit a Híd a munka világába projekt keretein belül kötöttek meg. Az általunk megismert szerződések túlnyomó többségén az ORÖ-t 2014 végéig vezető Farkas Flórián és az akkori hivatalvezetője aláírása található.

Az ügyben indult OLAF-vizsgálat keretében meghallgatásra hívták be Farkas Flórián miniszterelnöki megbízottat, az ORÖ korábbi elnökét. Farkast „érintett személyként" akarták kikérdezni a szabálytalanságok miatt megbukott Foglalkoztatási szövetkezetek - Híd a munka világába, valamint az Út a szakmaválasztáshoz TÁMOP-projektekről.

A meghallgatás a június 17-én lett volna, de a Népszabadság megtudta, hogy a miniszterelnöki megbízott nem jelent meg az OLAF budapesti koordinációs irodájában a kijelölt időpontban.

lázár jánosLázár János

Lázár szépen kérte

Csepreghy Nándor az ATV Startban ma elmondta, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte Farkas Flóriántól: menjen el az OLAF meghallgatásra, és amennyiben tiszta a lelkiismerete, működjön együtt az uniós hatósággal a kialakult helyzet kezelésében.

Hadházy Ákos szintén az ATV Start című műsorában beszélt arról a napokban, hogy az OLAF nem konkrét ügyeket vizsgál, hanem azt ellenőrzi, hogy a magyar igazságszolgáltatás egy ilyen gyanús ügy kapcsán megtett-e minden szükséges lépést.

„Meggyőződésem, hogy Farkas Flórián lesz az első olyan fideszes politikus, aki börtönbe fog menni, nem történhet máshogy”

– fűzte hozzá az LMP antikorrupciós szakszóvivője, aki szerint csak idő kérdése, hogy mikor engedik el a miniszterelnöki biztos kezét.

atv.hu

További belföldi híreink