Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-07-04 13:37:00

A katonai járműveknek sincs kötelező biztosításuk

Őszinte megrendüléssel fejezem ki részvétemet az áldozatok családtagjai felé – reagált lapunknak Hende Csaba, korábbi honvédelmi miniszter a hortobágyi tűzszerész-tragédiára, majd elmagyarázta, miért így alakult a katonák biztosítása az elmúlt években.

A katonai járműveknek sincs kötelező biztosításuk

Péntek délután hatástalanítás közben felrobbant egy bomba a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a detonáció négy honvédségi tűzszerész életét követelte, egyikük pedig megsérült, akinek állapota jelenleg stabil, nincs életveszélyben.

A tragédia kapcsán a Magyar Idők hétfői száma arról ír, hogy

mivel korábban megszüntették a katonák élet- és felelősségbiztosítását, a jelenlegi szabályozás alapján a Hortobágyon egy bomba hatástalanítása közben hősi halált halt tűzszerészek számára nyújtható egyszeri anyagi segítség mértékét a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelése határozza meg.

A lapnak Szendrei Zoltán őrnagy, a Honvédszakszervezet alelnöke elmondta: a szaktárca Hende Csaba minisztersége idején, négy évvel ezelőtt szüntette meg a katonák biztosításait arra hivatkozva, hogy az addigi rendszerben aránytalanul magas biztosítási díjat kellett fizetnie a honvédségnek a katonák után, miközben csak kevés káresemény következett be.

A több száz milliós spórolás

Hende Csaba az atv.hu-nak elmondta: hivatalba lépésekor szembesült azzal, hogy a tényleges szolgáltatáshoz képest,

összességében több száz millió forintos többlet kifizetést teljesítettek különböző biztosítási konstrukciókra a honvédelmi tárca költségvetéséből.

A pontos számok a Honvédelmi Minisztériumban rendelkezésre állnak – jelentette ki Hende Csaba, hozzátéve: többek között ennek kapcsán kezdeményezte azt, hogy a honvédségi tulajdonú gépjárművek a jövőben mentesüljenek a kötelező felelősségbiztosítás alól. A vonatkozó törvénymódosítás óta a HM közvetlenül áll helyt a honvédségi gépjárművek által vétkesen harmadik személynek okozott károkért.

Egyedül ez az intézkedés több mint száz millió forintos megtakarítást jelent évente –hangoztatta az ex-miniszter, majd kitért a katonák baleset és életbiztosításának ügyére is, mely szerinte ugyancsak a biztosító társaságok számára volt aránytalanul előnyös.

Sok éves átlagban konkrétan olyan indokolatlan nyereséget tartalmazott, amely miatt a HM a lejáratkor nem újította meg a szerződéseket.

„Ehelyett arra vállaltunk kötelezettséget a katonák felé, hogy a korábban a biztosító által fizetett kártérítéseket a jövőben a HM közvetlenül fizeti meg számukra” – magyarázta a volt miniszter.

A katonák vagyoni és nem vagyoni kárának a biztosítással nem fedezett része korábban is a minisztérium jóvoltából térült meg, a változás tehát annyi, hogy Hende döntése óta már a teljes kártérítésért a HM áll helyt. Vagyis a katonák semmivel sem jártak rosszabbul – állítja az országgyűlési képviselő, kiemelve, hogy az adófizetők viszont jobban jártak, hiszen évi több száz millió forint maradt a költségvetésben, és kerülte el a biztosítók kasszáját.

Hende rámutatott: a Honvédség és a magyar állam a kártérítésen felül gondoskodik a hősi halottak eltemettetéséről, valamint méltó módon biztosítja az árvák és az özvegyek megfelelő életkörülményeit is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink