Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-07-02 08:43:00

Gulyás: Magyarország érdeke az EU-tagság

A Fidesz alelnöke az ATV Egyenes Beszéd Ráadás című műsorában elmondta: nincs olyan álláspontja a kormánynak, amely megkérdőjelezi az unió iránti elkötelezettséget. „Mi azon az állásponton vagyunk, hogy a tagság Magyarország érdeke, és a migrációs válság is arra mutat rá, hogy ezt a kihívást együtt kell megoldanunk” – vélekedett.

A műsorvezető emlékeztette arra a Fidesz alelnökét, hogy az elmúlt napokban Lázár János és Kovács Zoltán is arról beszélt, hogy nemmel szavazna egy olyan népszavazáson, amely a tagságról szólna. Gulyás Gergely úgy reagált, a kormányszóvivő a saját személyes véleményét mondta a kilépéssel kapcsolatban, ahogy Lázár János is, és utóbbi ezt hangsúlyozta is.


"A Fidesznek és a kormánynak mindig is egyértelmű volt az álláspontja: Magyarországnak az az érdeke, hogy maradjon az Unióban"

- fogalmazott Gulyás, aki hozzátette: semmilyen fideszes nyilatkozat nem született, amely felvetette volna a kilépést.

Szerinte "kár ott kutakodni, ahol nem lehet semmit találni". "Magyarországon az európai együttműködésnek semmilyen alternatívája nincsen" - zárta a gondolatmenetet Gulyás.

Az Egyenes Beszéd Ráaadás vendége szerint a kétsebességes Európa fogalma most még nem egy tisztán azonosítható program. Gulyás szerint azoknak a vitáknak, amelyek arról szólnak, hogy több vagy kevesebb integráció lenne-e jó, nincs értelmük.


"Magyarország több területen a mélyebb integráció híve, vagyis nincs értelme a jelszavakban folytatott vitáknak, Magyarország esetében nincs alternatívája az uniós tagságnak."

Volner, Tóbiás és a kormányzati szereplők

Szó esett arról is, hogy Volner János kapcsán ismét a kormányhoz közel álló orgánumok kutakodnak a magánszférában, átlépve korábbi határokat. Gulyás az üggyel kapcsolatban kijelentette, korábban a baloldali médiában a kormányzati szereplőkről hasonlóan durva szövegek láttak napvilágot, szerinte túl kell ezeken lépni. Az alelnök arra is emlékeztetett, hogy annak idején, amikor Tóbiás József családjával műveltek hasonlót, már kifejtette erről a véleményét.


"Egyet tehetünk, hogy kijelentjük ez a kommunikáció általánosan elfogadhatatlan"

- fogalmazott. Gulyás visszautasította azokat a feltételezéseket is, hogy a kormánynak köze lenne ezekhez az ügyekhez, mindamellett, hogy ismét kijelentette: "jó ízlésű embernek nem lehet köze a 888.hu-hoz".

Csupán egy kis megingás

"Költségvetés nem adósítja el a gazdaságot" – tértek át a beszélgetésben az Unióból is érkező kritikákra. "Mi bizonyítottuk, hogy a szociális célokat a vállalt kötelezettségek betartása mellett is megvalósítjuk. Nem fordult meg a korábbi tendencia, csupán egy kis megingás volt, de az biztos, hogy a kormány tartani fogja a 3 százalék alatti hiányt" - hangsúlyozta Gulyás. 

Gulyás a Magyar Nemzeti Bank ügyeivel kapcsolatban megismételte, amit korábban is mondott: teljesen elhibázott és rossz döntés volt az alapítványi pénzek titkosítási szándéka. Úgy véli mindemellett, hogy a döntések jelentős része az alapítványoknál érthető, elfogadható értékes célokat szolgál.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink