Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-06-30 08:04:00

Elhatárolódik a kormány Szakály Sándortól

Csepreghy Nándor államtitkár a kormány nevében elhatárolódott Szakály Sándor kijelentésétől – számolt be a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén történtekről Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Elhatárolódik a kormány Szakály Sándortól
Szakály Sándor főigazgató

A kormány közeli Veritas Intézet főigazgatója a Budapest Beaconnek adott interjút a múlt héten. Szakály szerint 1944 májusában sem a deportáltak, sem a deportálók nem láthatták előre, hogy az előbbiekkel mi fog történni. A Veritas Intézet főigazgatója úgy látja: a Horthy-korszak nem a zsidóság  „kiiktatására” jött létre. A kormányközeli kutatóintézet vezetője vitatja, hogy Hóman Bálint a németek szálláscsinálója lett volna. „Ha Székesfehérvár polgárai úgy döntenek, hogy Hómannak legyen szobra, én tudomásul veszem és elfogadom” – fogalmazott Szakály a Budapest Beaconnek.

Kijelentette azt is, hogy nem tartja jogfosztónak az 1920-ban elfogadott numerus clausus (zárt szám) törvényt,

amelynek nyomán a magyarországi egyetemeken drasztikusan csökkentették a zsidónak nyilvánított hallgatók arányát. Ez csak „jogkorlátozó törvény volt, miközben másoknak nagyobb lehetőséget biztosított".

Az interjú megjelenése óta sorra jönnek a tiltakozások. Baloldali pártok a főigazgató leváltását követelik. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke az RTL Klub híradójában a jogállamisággal összeegyeztethetetlennek minősítette a faji alapon hozott törvényeket. A Tett és Védelem Alapítvány „kocsmai színvonalú provokációnak", a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) hátborzongatónak minősítette a nyilatkozatot.

A kormány elhatárolódik Szakály Sándortól

Heisler András, a Mazsihisz elnöke elmondta a Népszabadságnak, hogy a főigazgató mostani nyilatkozata a Zsidó Közösségi Kerekasztal szerdai ülésén az „egyebek" napirendi pontok között is szóba került. Egész pontosan Kiss Henriett, a Mazsihisz alelnöke kérdezett rá, hogyan viszonyul a kormány Szakály Sándor véleményéhez.

heisler andrásHeisler András

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki előre jelezte, hogy más programja miatt nem tudja megvárni az ülés végét – ekkor már nem volt jelen. Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, államtitkár azonban Lázár felhatalmazásának birtokában hangsúlyozta:

Lázár János és a kormány minden tagja nevében elhatárolódik Szakály Sándor kijelentésétől.

Heisler András tájékoztatása szerint Csepreghy hozzátette: Lázár János a közeljövőben kész a Mazsihisz képviselőivel személyesen is megbeszélni a kérdést.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink