Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-06-25 06:20:00

Havas: a nézők szeretik a közvetlen stílust

Az élet sok területén kipróbálta magát, de amit igazán szeretett volna, az nem jött össze. Műsorát sokan nézik, a gyalázkodó kommentek nem érdeklik. Nagyon ért a focihoz, de a portugálok elleni eredményhez lövése sem volt. Villáminterjú Havas Henrikkel.

Havas: a nézők szeretik a közvetlen stílust
Havas Henrik

Voltál autószerelő, államtit…

Gépjármű-villamossági műszerész.

Jó. Voltál gépjármű-villamossági műszerész, államtitkár, parlamenti tudósító és sok minden más. Mi szerettél volna még lenni, ami nem lettél?

Író. A szó klasszikus értelmében vett író. Írtam több mint húsz könyvet, de mindegyik riportkönyv volt, újságírói termék. Igazából szépíró szerettem volna lenni, regényeket írni, színdarabot, forgatókönyvet. Ez nem jött össze.

Miért nem jött össze? És végleg letettél róla?  

Van most egy színdarabom, amiről Radnóti Zsuzsa, Örkény özvegye, az ország egyik legjobb dramaturgja felsőfokon nyilatkozott. Mégsem mutatják be. Egy családirtás története, egy cigány-magyar vegyes házasság tragédiáját mutatja be, de valahogy a színházak nem akarnak tragédiákat bemutatni. Aztán úgy volt, hogy film készül belőle, de ez sem jött össze, úgyhogy ez eléggé elvette a kedvemet.

Nem állítom, hogy feladom, van néhány befejezetlen darabom. Annak idején a Nemzeti Színház rendelt tőlem darabot, aztán a Madáchból Kerényi Imre, de sodródtam, vagy lusta voltam, vagy gyáva, féltem a sikertelenségtől. És képtelen vagyok napi rendszerességgel írni, úgy, ahogy a profi írók dolgoznak.

havas henrik az atv sminkszobájában lengyel miklóssalHavas Henrik az ATV sminkszobájában Lengyel Miklóssal

Az utóbbi öt évben az ATV foglalkoztat a legtöbbet. A Havas a pályán című műsorhoz érkező kommentek többsége inkább negatív, miközben a műsor a csatorna egyik legnézettebb produkciója. Látsz ebben ellentmondást? És ha igen, hogy lehet feloldani?

Semmilyen ellentmondás nincs ebben. Az egy borzasztó közhely, hogy megosztom a nézőket, hogy engem vagy imádnak, vagy utálnak. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy érdemes a kommentekkel foglalkozni. És egyértelmű, hogy ebben benne van a politika is, el tudom képzelni, hogy egyes pártok néhány tucatnyi bérkommentelőt foglalkoztatnak, így aztán egyáltalán nem veszem komolyan a kommenteket. Nem is olvasom őket, mert ez az anonimitás számomra hiteltelen.

Másrészt viszont az a stílus, amit képviselek, mindig is nyerő volt: az emberek többsége szereti ezt a közvetlen, időnként nyers hangnemet. Persze, az idősebb nézők között lehetnek, akik soknak találják, amit néha megengedek magamnak.

Mennyit készülsz egy-egy műsorra?

Az adás előtti napon megkapom a témákat és a hozzájuk tartozó felvezető filmeket, aztán az internetem megnézem, mit kell az adott témáról tudnom. Nem készülök nagyon sokat, mert minden nap elolvasok 4-5 napilapot, hetente 4-5 hetilapot, és az online híreket is figyelem. Korábban hírszerkesztő voltam, hozzászoktam, hogy mindig történik valami.  

műsorra készülve lampé Ágnes és rangos katalin társaságábanMűsorra készülve Lampé Ágnes és Rangos Katalin társaságában

Ha rajtad múlna, meddig maradnál képernyőn?

Éppen ma mondta a feleségem, hogy az én korosztályomból, a 60-70 közöttiekből szinte senki nincs már lépernyőn. Ez azonban egy magyar betegség, máshol nem így működik a televíziózás. Amikor 1997-ben elindultak a kereskedelmi tévék, azt mondták, az idősebbekre nincs szükség. Ehhez képest dolgoztam az RTL Klubnál, a TV2-nél, a királyi televíziónál, mindenhol. És aztán időről-időre visszahívnak. Úgy vagyok ezzel, mint Larry King, aki 80 éves kora után ment nyugdíjba.

Most szerda délután van, fél óra múlva kezdődik a Magyarország-Portugália meccs. Mire tippelsz?

A futball tipikusan az a sportág, ahol bármi előfordulhat, az abszolút esélyes is ki tud kapni. Talán annyiban vagyok közel a futballhoz, hogy két évig szóvivője voltam az MLSZ-nek, rengeteg időt töltöttem az akkori szövetségi kapitányok mellett, Bicskei Bertalant és Mészöly Kálmánt szolgáltam ki.
De most inkább csak megérzéseim vannak: a portugáloknak nagyon kell a három pont, mi meg már továbbjutottunk. Ezért nem tartom lehetetlennek, hogy akár 2-3 góllal is megverjenek miket. De az is benne van – amit szeretnék –, hogy mi nyerjünk 2-3 góllal.

a felcsúti stadionbanA felcsúti stadionban

Egy totó-szelvényre mit írnál? 1, 2, x?

Portugál győzelmet. Ha tippmixelnék, akkor kétgólos portugál győzelmet.

Ezt most rögzítettük, úgyhogy az interjú megjelenésével nyilvánvalóvá válik, mennyit értesz a focihoz. Vagy legalábbis, hogy milyenek a megérzéseid. Egyébként eredetileg úgy tervezted, hogy kiutazol Lyonba a magyar-portugálra. Egészségügyi okból nem mentél.

Nem titok, rákkal operáltak, decemberben lesz négy éve. Úgy tűnik, megúsztam, de rendszeresen vissza kell járnom kontrollra: ez egy nagyon kényelmetlen beavatkozás, kolonoszkópos vizsgálatnak nevezik, tulajdonképpen egy béltükrözés. A lényeg az, hogy minden rendben van, legközelebb egy év múlva kell mennem, és ha akkor is rendben lesz, akkor már csak háromévente. De köztudott, milyen hosszú várólisták vannak, úgyhogy ha a professzor azt mondta, hogy most jöjjek, akkor most megyek. Ezért nem utaztam ki Lyonba. A jegyet odaadtam az unokaöcsémnek.

Más műsorvezetőkkel ellentétben, te a képernyőn is sokat beszélsz a családtagjaidról. Ennek mi az oka?

Ez tudatos. Én egy elkényeztetett úri fiú voltam, de úgy alakult az életem, hogy mielőtt 1979-ben a Magyar Rádióba kerültem, voltam ipari tanuló, dolgoztam melósok és sofőrök között, és lehúztam két évet a katonaságnál, a légvédelemnél. Szóval, mire rádiós lettem, már tele voltam élettapasztalattal. És rájöttem, hogy ebben a szakmában óriási előny, ha az élettapasztalatomra támaszkodva merek személyes lenni. Később ugyanezért kezdtem a családomról is beszélni.

Nyáron ismétlések mennek a Havas a pályán adásaiból. Mit tudsz az őszi szezonról?

Május végén kaptam értesítést a szünet előtti utolsó adásról, és arról, hogy szeptember 9-én lesz az első őszi adás.

Ajánlom

További belföldi híreink