Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-06-24 10:00:00

Brexit: Nyilatkozott az ATV-nek az uniós biztos

Navracsics Tibor uniós biztos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában még a Brexit-szavazás eredményhirdetése előtt beszélt arról, mivel járhat Nagy Britannia kilépése az EU-ból.

A Brexit tétje tágabb értelemben véve az, hogy az európai integráció, amely eddig csak a bővülést ismerte, meg kell-e barátkozzon azzal a gondolattal, hogy most szűkülni fog, a kilépés egy komoly fordulat lenne lélektanilag – ezt Navracsics Tibor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Sok tagállam elbizonytalanodott

A magyar uniós biztos szerint sok tagállam bizonytalanodott el az Európai Unióban, láthatóvá váltak azok a pártok, amelyek az EU-n kívüli létet is komolyan mérlegelik. A politikus elmondta: általában van egy elbizonytalanodás, ebből adódóan előfordulhat, hogy Nagy-Britannia kilépése esetén más tagállam is megpróbálja az eddigi tagsági feltételeit megváltoztatni. Hozzátette: a szakértői elemzések abban egyetértenek, hogy közép és hosszú távon az EU és Nagy-Britannia is veszteségeket kell, hogy elszenvedjen.

Nagymértékben függ a jövőbeli helyzet attól, hogy kilépés estén milyen feltétel és kapcsolatrendszer alakul ki Nagy-Britannia és az unió között

– fogalmazott. Navracsics Tibor kijelentette: az Erasmus diákcsere programban sokat nyernek a brit egyetemek, hogy ennek keretében rengeteg fiatal érkezik hozzájuk az unióból, és később akár ott is maradhatnak. Az uniós biztos hangsúlyozta: ha kilépnek a britek, akkor ezeket a fiatalokat is elveszítik, és kutatási programokat bukhatnak.

A briteket is nagy veszteség érheti

A politikus elmondta: a kilépés az innovációban, a kutatás-fejlesztésben is nagy veszteség érheti őket a kilépés esetén. Hozzátette: ami ma történik, az egy akaratnyilvánítás, amit hosszabb tárgyalássorozat követhet.

Ha kilépnek, a kormánynak jeleznie kell az unió felé, hogy ki akarnak lépni, ezután kell velük megállapodást kötni a feltételekről, van egy két éves türelmi idő a kiválásra

– magyarázta. Navracsics Tibor szerint, ha jó megállapodást kötnek a britek a kilépés után, az másokat is bátoríthat a kötelmek lazítására.

A magyar uniós biztos kijelentette: az Európai Bizottság, mint testület nem szállt be a népszavazási kampányba, de közelről figyelte az eseményeket, annyi biztos, hogy fej-fej melletti az állás. A politikus elmondta: a városlakók és a képzettek a bent maradásra szavaznak, a városon kívüli, idősebb, képzetlenebb szavazók viszont a kilépésre. Hozzátette: minél magasabb a részvétel, annál valószínűbb, hogy a fiatalok is elmennek, és akkor jó eséllyel a bent maradás mellett teszik le a voksot. A magyar kvótanépszavazásról azt mondta: a bizottság és a tanács is tudomásul veszi az eredményét, és így tervezi majd a lépéseit.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink