Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-06-20 05:10:00

Megalázó bérért dolgoznak nyáron a tanárok

Még egy diákmunkás is több pénzt tud keresni szünidei munkából, mint egy nyári táborban dolgozó pedagógus, akire nemegyszer 30-40 diák felügyeletét bízzák. A felelősség óriási, a honorárium megszégyenítő.

Múlt héten elkezdődött a várva-várt nyári szünet 1,2 millió általános és középiskolás diák számára. A diákok vakáció ideje alatti elhelyezése azonban a legtöbb szülőnek nem kis fejtörést okoz. Ennek a problémának a megoldására találták ki a nyári táborokat, amik igencsak zsebbe nyúlós történetek a családfenntartók részéről. Ezeknél lényegesen pénztárcabarátabb verzió, ha a szülő az úgynevezett nyári napközis táborok gondjaira bízza a gyerekét.

A taborfigyelo.hu-n közel száz tábor várja az érdeklődőket, az árakat tekintve óriási szórás tapasztalható. Míg egy átlagos ott alvós tábor ára egy hétre jellemzően 32-35 ezer forint, addig a Táborfigyelőn található ott alvós tábor 11 ezer forintért, de 169 ezer forintért is. A napközis táborok átlagára 18-20 ezer forint között van, itt a legalacsonyabb táborár 16 ezer forint, míg a legmagasabb közel 80 ezer forint.


„Ezekbe a táborokba különböző szervezési szempontok alapján kerülnek be a tanárok. Egy csoportra – ami 20-30-40 gyereket jelent – jut egy pedagógus, az ő munkáját segíti 1-2 animátor.

fotó: gyerektabor-kereso.huFotó: gyerektabor-kereso.hu

Ők általában főiskolás, egyetemista hallgatók, de a felelősség természetesen a pedagógusé” – magyarázta portálunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki arra is felhívta a figyelmünket, hogy a pedagógusok általában megalázóan alacsony béreket kapnak az itt végzett munkájukért.

Többet kapnak a diákok?

Mendrey elmondása szerint a táborokban résztvevő tanárok átlag bruttó 7200 forintos napidíjat kapnak, ami nettó 700 forintos óradíjat jelent. Ez a fővárosi viszonyokat tükrözi, vidéken valószínűleg rosszabb lehet a helyzet. Az elnök szerint vérlázító, hogy ennyivel szúrják ki a tanárok szemét, miközben a vendéglátásban, kisegítő munkát végző diákok nagyjából 800 forintos órabérért dolgoznak. Amit persze senki nem sajnál tőlük, és nem is sokkal több, mint a pedagógusok bére, ugyanakkor egyértelműen nagyobb teher és felelősség hárul azokra, akikre emberi életeket bíznak. És még borravalót sem kapnak.

Az IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég épp a napokban közölt egy tanulmányt, melyből kiderül, hogy


a diákmunkára jelentkezők mindössze 30 százaléka hajlandó 700 forintos órabér alatt munkát vállalni, ugyanakkor 800 forintos órabérért már a diákok 80 százaléka elmenne dolgozni.

A budapestiek igénye valamivel nagyobb a vidékiekénél: előbbiek óránként átlagosan minimum 764 forintot, utóbbiak 716 forintot kívánnak keresni diákmunkával – írja az Mfor.hu. Az egyszerűbb irodai munkák mellett a nyári fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a vakáció idején a fiatalok, akiknek szakemberek azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint iskolaszövetkezeten keresztül vállaljanak munkát.

mendrey lászlóMendrey László

Mendrey László szerint felháborító, hogy a bérek mennyire nem tükrözik a különböző tevékenységek közötti különbségeket. „Minden munkát meg kell becsülni, az értelmiségi munkát meg pláne meg kellene. Sokadszor mondom el, hogy a pedagógus gyerekekkel dolgozik, ami óriási felelősséget jelent, ezért talán nem kéne megalázni őket” – hangsúlyozta az érdekképviseleti vezető az atv.hu-nak. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a pedagógusokat senki sem kötelezi a táborokban való részvételre, kivéve, ha a saját iskolája szervez napközit vagy tanulói felügyelet. Ezekre 15 napra berendelhetik a tanárokat a szabadságukról.

Visszautasítják

Sikerült beszélnünk az egyik nyári táborokat szervező cég sajtómunkatársával, aki nem járult hozzá a vállalat nevének közléséhez, mert mint mondta, nem akar szópárbajba keveredni semmilyen szakszervezettel. Hozzátette ugyanakkor, hogy teljes mértékben visszautasítja, hogy megalázó béreket adnak a náluk munkát vállaló tanároknak.


„Nálunk nem kis mértékben többet keresnek a tanárok, mint a saját iskolájukban, az év döntő részében”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy biztos van olyan cég, amelyre igazak a fent megfogalmazott állítások. A sajtós kijelentette: tudomása szerint nem készült reprezentatív felmérés a témában, így valószínűnek tartja, hogy a szakszervezeteknek is „csak hallomásból származnak az információi”.

Ajánlom

További belföldi híreink