Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-06-15 16:11:00

Duplájára nőtt az iszlamofóbia Németországban

Jelentősen nőtt az iszlámellenesség a német lakosság körében egy szerdán nyilvánosságra hozott tanulmány szerint, miután a tavalyi évben több mint egymillió, nagyrészt muszlim menedékkérő érkezett az országba.

Duplájára nőtt az iszlamofóbia Németországban

A 2420 ember megkérdezésével készült felmérés minden második válaszadója azt állította, hogy néha külföldinek érzi magát a saját országában a sok muszlim miatt. 2009-ben még csak a németek 30,2 százalék gondolta így, míg 2014-ben 43 százalék volt ez az arány.

Szintén nőtt azoknak az aránya, akik szerint meg kellene tiltani a muszlimoknak, hogy Németországba jöjjenek:

jelenleg a válaszadók valamivel több mint 40 százaléka vallja ezt a nézetet, míg 2009-ben 20 százalék körüli volt az arányuk.

Németország jelenleg csaknem négymillió muszlimnak ad otthont, ők a teljes lakosság körülbelül öt százalékát teszik ki. A régebb óta itt élő, jelentős török kisebbség mellett az iszlám világban zajló konfliktusok elől elmenekült szíriaiak, irakiak és afgánok keresik a boldogulást az országban.

A menekültválsággal együtt járó problémák a xenofób Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt malmára hajtották a vizet. Az AfD az iszlámot inkompatibilisnek tartja a német alkotmánnyal, és betiltaná a minareteket, illetve a burka viselését.

A jelenlegi felmérés szerint az AfD hívei értettek egyet leggyakrabban azzal, hogy az újonnan érkező muszlimokat ki kellene tiltani Németországból, míg a zöld párt szavazói érezték a legritkábban idegennek magukat a muszlimok miatt saját hazájukban.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink