Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-06-13 13:12:00

Három magyarázat: Ezért volt ennyire brutális a vérfürdő Orlandóban

A vasárnap hajnalban történt kegyetlen terrortámadás volt az Egyesült Államok történetében a leghalálosabb lövöldözés. Omar Mateen összesen 50 embert ölt meg és további 53-at megsebesített. Felmerül azonban a kérdés, hogyan szedhetett ennyi áldozatot az Iszlám Állam fanatikusa? A New York times három lehetséges okot sorol fel.

Három magyarázat: Ezért volt ennyire brutális a vérfürdő Orlandóban

Az orlandói Pulse melegbárban több mint 300 ember bulizott, amikor elkezdődött hajnali 2-kor a mészárlás. A halálos lövöldözésben minden harmadik bulizó vagy meghalt, vagy megsérült. Íme három magyarázat, hogy mitől vált ennyire brutálissá a floridai támadás:

1. A bárban iszonyú hangos volt a zene, és hatalmas a tömeg.

A nagy és zsúfolt tömegben mindig nagyobb a halálos áldozatok száma az ilyen jellegű lövöldözések során - vonja le az egyértelmű következtetést a Texas Egyetem professzora, J. Pete Blair. A jogot oktató tanár szerint ilyenkor a nagy erejű hang fontos tényező, hiszen először a jelenlevők azt hitték a lövésekre, hogy az egy petárdázás, vagy tüzijáték része. Néhányan úgy vélték, hogy az éppen hangzó zene egyik eleme.

2. Három órán keresztül volt odabent.

 Az első lövésektől számítva három óra telt el, mire a rendőrség behatolt az épületbe és megölte Mateent. Az alabamai egyetem tömeglövöldözéssel foglalkozó professzora, Adam Lankford elmondta, a támadó először a klubbon kívül kezdett el lövöldözni, majd egy túszdrámát kezdett az épületben. Sokszor a rendőrség felkészülési ideje a halálos áldozatok számának emelkedésével is járhat. A Columbine Gimnáziumban történt mészárlás során a rendőrség ugyancsak három órát várt, mire a sérültek megmentésére sietett. Sokan ez idő alatt vesztették életüket. 

3. Nagy erejű gépfegyver volt a támadónál.

Mateen egy 9 milliméteres pisztolyt és egy AR-15 típusú félautomata puskával volt felszerelkezve. 

Az AR-15-ös gyorsan újratölthető és gyorstüzelésű fegyver. Az Egyesült Államokban a lövöldözések során a merénylők általában ezt használták. A fegyvert a legtöbb államban legálisan be lehet szerezni. Az egyik szemtanú által készített felvételről kiderül, hogy a terrorista összesen 20-szor tölti újra a gépfegyvert és lövi el a tárat. 

Ennél több halálos áldozata a világon csak az 1982-es dél-koreai lövöldözésnek, illetve a 2011-es norvég támadásnak volt. 

atv.hu / New York Times

További belföldi híreink