Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-06-08 15:47:00

Elítélték a Jobbik új alelnökét

Janiczak Dávid pert vesztett Ózd korábbi Fideszes polgármesterének kabinetfőnöke ellen. Az elsőfokú ítélet kimondja, hogy a polgármester bűnös folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétségében, amiért is a bíróság őt egy év próbára bocsátja.

Elítélték a Jobbik új alelnökét

A Jobbik frissen megválasztott alelnöke 2014 decemberében megkísérelte beindítani a választási kampányban megígért elszámoltatást Ózdon. Elsőszámú célpontja Vitális István, a Fideszes polgármester kabinet- és kampányfőnöke lett, akivel kapcsolatban azt fogalmazta meg egy Facebook posztjában, hogy négy év alatt 50 millió forint közpénzt „keresett meg, vagy költött el”.

A város lakóit a fiatal polgármester arról biztosította, hogy szakértőik jelenleg is vizsgálják annak lehetőségét, hogy „hogyan lehetne visszaszerezni ennek a hatalmas összegnek legalább egy részét”. „Hogy ilyen mértékű rablás soha többé ne valósulhasson meg Ózdon, ezért folytatjuk az elszámolást és megtesszük a szükséges lépéseket” – ígérte tört magyarsággal Janiczak, aki Vitális többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó bocsánatot kérni állításaiért.

A Fidesz-KDNP helyi képviselője bírósághoz fordult, mivel úgy ítélte meg, hogy a jobbikos városvezető a nagy nyilvánosság előtt gázolt a becsületébe. Mint lapunknak elmondta, rövid időn belül elfogyott körülötte a levegő, a megszüntetett és újraalapított Fidesz-alapszervezetben már nem is jutott neki hely.

A bíróság mai ítéletében kimondta, hogy – mivel a Jobbik alelnöke gyakorlatilag egyetlen állítását sem tudta érdemben bizonyítani – Janiczak Dávid bűnös folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétségében, amiért is egy év próbára bocsátja. A hatályos Btk. szerint a bíróság akkor halasztja el a büntetés kiszabását próbaidőre, ha alaposan feltehető, hogy a büntetés célja így is elérhető.

A polgármester fellebbezett az ítélet ellen, így az eljárás várhatóan ősszel folytatódik a törvényszék előtt.

atv.hu

További belföldi híreink