Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-06-03 10:37:00

33 településen júliustól nem jár a kukásautó

Megtörtént, amire nagyjából már számítani lehetett: kapitulálnak a szemétszállítással foglalkozó közszolgáltatók. Az első fecskét nyár közepéig továbbiak követhetik, ha az állami kuka-holding nem nyúl gyorsan a zsebébe.

33 településen júliustól nem jár a kukásautó

33 polgármesternek írt levelet hétfőn az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., amelyben sajnálattal tájékoztatják őket, hogy a hulladékgazdálkodásban bevezetett változások nyomán létrejött bizonytalanságok és likviditási problémák miatt, július elsejétől nem tudják ellátni a közszolgáltatásban vállalt feladataikat, vagyis nem megy feléjük a kukásautó.

A tájékoztató szerint a Nonprofit kft. a Katasztrófavédelemhez fordul, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy az ilyen esetekben nekik van hatáskörük egy másik szolgáltató „kényszerkijelölésére”, hiszen a katasztrófavédelemnek nincsenek szemétszállító alkalmatosságaik. A probléma abból adódhat forrásaink szerint, ha a kijelölt közszolgáltató szintén csőd közeli állapotban leledzik, s így passzolja a felkérést.

Nagyobb baj is lehet

Szerkesztőségünk birtokába került egy tegnap keltezett levél, amelyben az Észak-Kelet Pest megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás projektvezetője 108 polgármesternek címzett levelében nagyjából hasonló helyzetet vetít előre. Mint Gyenes Szilárd írja: „több nagy közszolgáltató is szolgáltatásainak záros határidőn (heteken) belül történő szüneteltetését tervezi, ez magával vonja a Katasztrófavédelem általi kényszer-kijelölést”.

A dominó-effektus csak akként kerülhető el Gyenes szerint, ha az állami kuka-holding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által létrehozott előfinanszírozási keretből időben megérkezik a támogatás az egyes közszolgáltatókhoz.

A témáról itt és itt olvashatja korábbi írásainkat.

További belföldi híreink