Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-05-28 08:00:00

Gyilkosság és belháború: Időközi választás Dunaújvárosban

Reális eséllyel indulhatna a Fidesz ellen a baloldal közös jelöltje Dunaújvárosban, hiszen egy botrányos közvilágítási tender és egy brutális emberölés árnyéka is a helyi kormányerőkre vetül. Csak éppen nincs közös baloldali jelölt. Ennek okáról merőben mást gondol az MSZP és a DK, utóbbi ráadásul a Fidesszel való összejátszással vádolja a szocialistákat. A Hetek cikke.

A választási törvény egyik leglényegesebb újítása az egyfordulós szavazás: a korábbi gyakorlattal szemben 2014 óta nincs második forduló, és ezzel megszűnt az első fordulóban jól szereplő jelölt javára történő visszalépés lehetősége is. A 2014-es választás egyértelműen megmutatta, hogy a kormánypárti jelöltek legyőzésére csak úgy van esély, ha az ellenzéki pártok már a választás előtt megegyeznek egy közös jelöltben.

Mindezt nehezíti, hogy a baloldali és liberális pártok a Jobbikkal értelemszerűen nem állítanak közös jelöltet, így a minimális elvárás, hogy legalább egymással képesek legyenek megállapodni.

Kriminális előzmények

Dunaújvárosban június 5-én tartanak időközi önkormányzati választást, a fideszes Gál Roland megüresedett helyét kell betölteni.

gál rolandGál Roland

Gál posztja egy sajnálatos haláleset miatt üresedett meg. Ezúttal azonban nem a szokványos módon folytatódik a hír, mert nem Gál halt meg, hanem másodmagával őt gyanúsítják egy dunaföldvári vállalkozó meggyilkolásával: az áldozatot 2013-ban ölték meg saját otthonában, majd holttestét bebetonozták. Mindez idén februárban derült ki, amikor a rendőrség őrizetbe vette, majd letartóztatta Gált. Utóbb az is kiderült, hogy Gál neve nem ismeretlen a helyi közéletben. A DK szóvivője közölte, bírósági végzés bizonyítja, hogy Gál Roland 2003-ban már kapott ügyészségi megrovást bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisításért, majd 2006-ban két vádpontban is bűnösnek találtatott, amikor egy vödör plakátragasztót borított a baloldal dunaújvárosi képviselőjére.

Az ellenzék jó eséllyel indulhatna Gál helyéért, hiszen a letartóztatott képviselő 2014-ben csak 201 szavazat különbséggel nyert a 3700 fős körzetben. Most ráadásul azzal is kampányolhatna a baloldal, hogy a kormánypártot mindeddig egy emberöléssel gyanúsított személy képviselte az önkormányzatban. A szóban forgó körzetben 2014-ben a DK jelölt képviselőt, Huszti Zsoltot, és a baloldali pártok akkor be is álltak mögé.

A DK arra számított, hogy „a hallgatólagos megállapodás” értelmében most is az ő jelöltje lesz a közös induló, ám az MSZP azt állítja, nem volt ilyen megállapodás.

Ugyanakkor tény, hogy a DK több körzetben beállt a szocialisták jelöltje mögé, például Salgótarjánban vagy Újpesten. Április elejére a vita nyílt színi pengeváltássá erősödött: „Most először fordul elő, hogy az MSZP-nek kellene a DK jelöltjét támogatnia, hiszen ebben a körzetben a megállapodás szerint a DK joga volt a jelölés. Az MSZP azonban rögtön az első alkalommal megszegte a megállapodást” – jelentette ki Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. Az MSZP nem késlekedett a válasszal: szerintük a DK kész tények elé akarta állítani őket, ám a szocialisták nem engednek a zsarolásnak, és inkább egyedül indulnak, mert saját emberüket esélyesebbnek tartják. Pintér Attila, az MSZP dunaújvárosi elnöke az Indexnek azt mondta, a DK-sok „ahhoz kicsik, hogy nyerjenek, de ahhoz nagyok, hogy megakadályozzanak egy baloldali győzelmet”.

gyurcsány ferencGyurcsány Ferenc

A DK visszavág

Az ATV Start című műsorban hétfő reggel Gyurcsány Ferenc már a Fidesz tudatos támogatásával vádolta meg egykori pártját, ugyanis azt mondta: a szocialisták azért nem tartották be a jelöltállítási megállapodást, mert helyi vezetőik nem akarják, hogy demokrata jelölt győzzön, és ezzel a Fidesznek akarnak kedvezni. „Ezer jel mutat arra, mintha az MSZP elfogadhatatlan együttműködésben lenne Dunaújvárosban a kormányzó Fidesszel: trafikügyben, kötvényügyben, ingatlanértékesítési ügyben, az MSZP vezetői közvetlenül is érdekeltek ezekben a tranzakciókban” – állította Gyurcsány.

A DK összegezte a vélelmezett összefonódás bizonyítékait. Kifogásolják például, hogy az MSZP helyi alelnökét, a párt országos elnökségének a tagját, Magyar Andrást már második alkalommal nevezte ki a KLIK iskolaigazgatónak Dunaújváros legnagyobb középiskolájába. A DK szerint mindez Pintér Attila városi MSZP-elnök és Cserna Gábor fideszes polgármester megállapodásának köszönhető. Gyurcsányék felróják továbbá, hogy

Pintér Attila sógora két trafikot nyert a városban, ami az országos trafikmutyi kontextusába ágyazva szerintük szintén a Fidesz és az MSZP összejátszására utalhat.

Ugyanakkor ellentmondás a történetben, hogy a trafikok elnyeréséről 2013 óta mindenki tud, Magyar Andrást pedig 2011-ben nevezték ki iskolaigazgatónak, ám amikor az MSZP 2014-ben még beállt a DK jelöltje mögé, ezek a tények nem zavarták a DK-t. Másrészt a Hetek információi szerint Magyar egyedüli jelöltként indult az igazgatói posztért, a tantestület pedig egységesen támogatta.

pintér attilaPintér Attila

A DK szerint az MSZP-nek azért állhat érdekében a Fidesz hatalmon maradása, mert így a szocialisták is megtarthatják önkormányzati pozícióikat. A DK azt állítja, hogy miközben az MSZP 2, a DK pedig 1 képviselőt ad a képviselőtestületbe, az MSZP 11 bizottsági helyet kapott az önkormányzatban és több mint 10 helyet az önkormányzati cégek testületeiben, a DK-nak viszont sem a bizottságokban, sem a városi cégeknél nem jutott egyetlen hely sem.

Márton Roland, az MSZP alelnöke a Heteknek azt mondta, Gyurcsány Ferencet feltehetőleg nem tájékoztatták róla, hogy az önkormányzati választással kapcsolatban nincs megállapodás az MSZP és a DK között.

mezei zsolt és huszti zsoltMezei Zsolt és Huszti Zsolt

A szocialista pártban a helyi szervezetek joga a jelölés, az országos vezetőség csak akkor avatkozik be, ha problémát észlel. Márton arra is emlékeztetett, hogy a DK dunaújvárosi képviselője is elismerte: nincs megállapodás. Úgy tudjuk, az MSZP négy jelöltről is hajlandó lett volna egyeztetni a DK-val, ám a DK ragaszkodott saját emberéhez, Huszti Zsolthoz. Akiről viszont az MSZP nem felejti el megemlíteni, hogy 2010-ben még LMP-s volt, ráadásul nem Dunaújvárosban, hanem a paksi körzetben indult.

Márton szerint nem igaz, hogy az MSZP összejátszana a Fidesszel: ennek igazolására példaként említette, hogy az MSZP beleállt a dunaújvárosi közvilágítási botrányba, ami a fideszes vezetésre nézve kínos: ennek az a lényege, hogy 238 millió forintért egy olyan cég újította fel a városi lámpákat, amelyik korábban közvélemény-kutatással foglalkozott. Ráadásul sokak szerint a világítótestek cseréje után a város sötétebb lett, mint előzőleg. Ez a botrány és az emberölési gyanú egyértelműen ellenzéki sikert vetíthetne előre, ám a sok induló miatt nagyon úgy tűnik, fideszes győzelem jöhet június 5-én. Aminek helyben nincs jelentősége, az ellenzék országos esélyeit, illetve a baloldal választóinak hangulatát viszont jelentősen ronthatja.

Hetek

Ajánlom

További belföldi híreink