Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-05-18 15:55:00

Megszólalt a fideszes, aki Rubovszkyval beszélgetett Áderről

Nem tudja, hogy honnan származnak a KDNP-s politikus információi, és nem is kérdezte meg, mert lekötötte a bizottsági munka.

Ahogy arról beszámoltunk, a Hír TV kamerája rögzítette, amint Rubovszky György arról beszélt a fideszes Vas Imrének, hogy Orbán Viktor nem fogja megengedni, hogy Áder Jánost újraválasszák köztársasági elnöknek.

Az ATV-nek sikerült megszólaltatnia Vas Imrét, aki elmondta, véleménye szerint Áder jól látja el az államfői feladatokat, az pedig egy frakcióülésen fogják megvitatni, hogy kit választanak 2017-ben köztársasági elnöknek.

A fideszes képviselő arról is beszélt, hogy Áder János több lényeges javaslatot az Alkotmánybírósághoz küldött, vagy megfontolásra az Országgyűlésnek. Hozzátette: nem tud arról, hogy bárkivel is egyeztetett volna az államfő, mielőtt visszaküldte volna a fontos javaslatokat. Vas Imre arról is beszélt, nem kérdezte meg Rubovszky Györgyöt, honnan származnak az Áder jövőjével kapcsolatos információk.


„Nem kérdeztem meg. Utána a bizottsági munkával voltunk elfoglalva, és azóta nem kérdeztem elnök urat” – nyilatkozta a kormánypárti honatya, majd hozzátette: ha szóba kerül a téma, akkor rá fog kérdezni, de nem biztos, hogy magától szóba fogja hozni.

Gulyás: Orbán dönt

Megkérdeztük Gulyás Gergelyt, a Fidesz alelnökét, mit gondol Rubovszky kiszólásáról. A kormánypárti politikus azt mondta az ATV riporterének, hogy egyelőre semmilyen döntés nem született az ügyben. Hozzátette: nem kívánja kommentálni Rubovszky György szavait, mert azok egy magánbeszélgetésen hangzottak el. 

„Ha neki bármilyen információja van, azt ő tudja önökkel megosztani” – folytatta Gulyás, hozzátéve, hogy a Fidesz alapszabályában egyértelműen az szerepel, hogy közjogi tisztségekre a miniszterelnök tesz javaslatot. Hozzátette: idő előttiek azok a kérdések, amik a jövő évi elnökválasztással foglalkoznak.

Havasi: Nem Orbán dönt

A hvg.hu megkérdezte a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályát arról, hogy a miniszterelnök beszélt-e párttársai, szövetségesei előtt a köztársasági elnök újraválasztásáról, és ha Áder János nem jöhet szóba, jelölt-e meg saját preferenciát. Havasi Bertalan sajtófőnök válaszában ellentmondott Gulyás Gergelynek. A következőket írta:

A köztársasági elnök megválasztásának rendjét az Alaptörvény szabályozza és ebben a folyamatban kizárólag az Országgyűlésnek van szerepe, továbbá "országgyűlési képviselők véleményének vagy kihallgatott beszélgetéseinek értelmezéséhez a miniszterelnök sajtófőnökeként nem tudok segítséget adni".


Rubovszky György egyébként ma délután letagadta a Népszabadságnak, hogy beszélt volna Áderről.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének, Péterfalvi Attilának a véleményét ide kattintva tekintheti meg.

Péterfalvi is megszólalt

Megkérdeztük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét, mit szól ahhoz, hogy Rubovszky György szerint egy magánbeszélgetését tette közzé a Hír TV. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink