Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-05-12 08:18:00

Gyerekbántalmazás: Botrányt kavartak az UNICEF reklámfilmjei

Nem kis botrányt kavart az UNICEF legújabb gyermekkori szexuális bántalmazás ellen szóló kampánya, amelynek keretében három sokkoló kisvideót is feltöltöttek az internetre. Pszichológusok, szülők és civilek is megkérdőjelezhetőnek és összezavarónak tartják a gyermekjogi szervezet módszerét.

Gyerekbántalmazás: Botrányt kavartak az UNICEF reklámfilmjei

Az UNICEF két évvel ezelőtt indította el a „Beszéljünk róla!” címmel a gyermekkori bántalmazás elleni kampányát, amellyel azt szerették volna elérni, hogy a mai napig tabuként kezelt témáról még több szó essen.

Legújabb projektjük keretében azonban 3 olyan kisvideót töltöttek fel az internetre és kezdtek el több helyen reklámozni, amely többeknél kiverte a biztosítékot. A rövid 2 perces video blogokban kisgyerekek arról beszélnek, hogy milyen tanácsokat adnának az olyan kortársaiknak, akiket rendszeresen bántalmaznak.

„Sziasztok, én Luca vagyok és a mai videóban meg fogom mutatni, hogy hogy zárkózzatok be, ha egyszerűen csak el akartok vonulni, vagy magányra vágytok” - kezdi mondadóját az UNICEF videójában az egyik kislány. Hamar kiderül, hogy nem egyszerű tinidrámáról van szó, hanem annál sokkal súlyosabb dologról: a családon belüli erőszakról. „Szinte biztosra tudom, hogy amikor anyukám elmegy, akkor apukám biztos bejön a szobámba és hát… igen…” – folytatja Luca.

A kisfilmben a lány különböző trükköket mutat be, hogyan lehet elzárkózni a szobába belépni szándékozó apa elől. Egy másik videóban Benji azt részletezi, hogyan lehet az éles tárgyak letakarásával mérsékelni az apai verés okozta sérüléseket. A videoblog harmadik epizódjában pedig Dancsi ad néhány tanácsot, arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni akkor, ha jön a verés.

Dr. Lux Ágnes az UNICEF gyermekjogi igazgatója elmondta, a kisfilmekkel elsősorban a felnőtteket kívánták megszólítani és felkészíteni arra, hogy adott esetben felismerjék azokat a jeleket, amelyek bántalmazásokra utalnak. Lux az ATV Start+ műsorában azt is elmondta, hogy a videóban gyerekszínészek szerepelnek, akiket ismert bántalmazásokkal foglalkozó pszichológusok készítettek fel.

A kisfilmek azonban többeknél kicsapták a biztosítékot. Egy ízben például a ’A dzsungel könyve’ című mozifilm előtt vetítették le az UNICEF sokkoló kisfilmjeit, amellyel kapcsolatban több szülő az aggodalmát fejezte ki. Többen egyenesen apaellenesnek, és szélsőségesen egyszerűsítőnek titulálták a filmet. Több civil például az alapvető jogok biztosához fordult az ügyben, a beadványt író szakember szerint a kampány az apák társadalmi megbecsülését rombolja.

A beadvány szerint a filmekben kizárólag az apák személyesítik meg a családon belüli erőszaktevőt, ami azt eredményezi, hogy a férfiak társadalmi megbecsülése súlyosan csorbul. Különösen veszélyesnek tartják a kritikusok, hogy a filmekben gyermekek adnak tanácsot a több gyermeknek, tehát olyan kiskorúakat szólítanak meg a kampánnyal, akikben a férfiak és apák megítélése komolyan romolhat.

A Beszéljünk róla! kampány egyik oszlopos tagja az ATV-ben elmondta, fontos, hogy a gyermekek is tudják, hogy mi az, amit nem lehet velük megcsinálni és mi az, amikor már szólni kell.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink