Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-05-11 09:34:00

Biszku Béla miatt kaphattak enyhe ítéletet Kiss Lászlóék?

Biszku Béla maga járt közben Kissékért, hiszen az akkori ítélkezési gyakorlat szerint Kiss Lászlóra 5, Lantos Lászlóra legalább 7 évet mérhetett volna a bíró, de rejtélyes ok miatt mégsem tette – írja a Borsonline.hu az ügyet közelről ismerő, a 60-as években még a Belügyminisztérium állományában dolgozó férfi állításaira hivatkozva. Szerinte ráadásul a csoportos nemi erőszakot elkövető úszók kifejezetten szívélyes elbánásban részesültek.

Az ügy vizsgálótisztje Dobosné, az ország egyik legkiválóbb szakembere volt, ma már nem él. Elsősorban életvédelmi ügyeket vitt, gyilkosok, erőszakos bűnelkövetők kihallgatását vezette, nem volt az a kenyérre kenhető típus. Ám a Kiss-ügy lezárása után egyszer váratlanul azt mondta, hogy „ezek a gyerekek (Kissék – a szerk.) úgy megszerettek engem, hogy még virágot is küldtek” – írja a portál.

Azt már akkor is lehetett tudni, hogy a sportolók együttműködőek voltak ésrészletes beismerő vallomást tettek. A bíróságon viszont már tagadták a nemi erőszakot, amit az enyhe ítélet követett: Kiss 3 évet kapott, 20 hónap letöltése után pedig már szabadulhatott is. Éppen emiatt már akkoriban is sokat pletykáltak arról, mi történhetett a háttérben.

Az a hír járta hogy maga Biszku Béla járt közben Kissékért, elsősorban Lantos László miatt,

akit a trióból a legtehetségesebb úszónak tartottak, és számítottak rá az Európa-bajnokságon – tette hozzá a lap informátora, aki látta a Takáts Zsuzsannával készült interjút, és állítja: az elmondottak fedik azt a vallomást, amit 55 évvel ezelőtt a rendőrségen tett.

biszku bélaBiszku Béla
"Valamiért kirívóan enyhe ítélet született Kiss László ügyében"

A perújításnak már nincs helye a terhelt részére - mondta Borbély Zoltán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A sértettnek tehát nincs jogi lehetősége, az elítélt viszont elvileg kezdeményezheti a perújrafelvételt, de csak a terhelt beleegyezésével, tette hozzá a sportjogász. A Takáts Zsuzsanna elleni nemi erőszakon kívül két másik ügye is volt Kiss Lászlónak – írja a Népszabadság.

Az egyik fél évvel korábban, azt a szövetség házon belül kezelte, a későbbi mesteredzőt három hónapra „mindennemű sporttevékenységtől és az összes uszoda látogatásától eltiltotta”, ezenkívül erre az időre kizárták a magyar válogatott úszókeretéből is. Az eset dokumentációját viszont átadták később a bíróságnak. A másik egy nappal a Takács Zsuzsa elleni erőszak után történt, de ez végül nem került a bíróságra.

Borbély szerint egyébként keveset tudunk az ügyről, de az látható, hogy az ítélet kirívóan enyhe volt a kor gyakorlatához képest is, de nem lehet tudni, hogy miért. A hatvanas években az ilyen bűncselekményekért 5-től 12 évig terjedő büntetéseket alkalmaztak. Annak, hogy Kiss „csak” három évet kapott, kell, hogy legyen valami oka, tette hozzá a jogász, aki szerint ennek az ügynek nem jogi megoldása lesz, hanem emberi. Borbély szerint a bűnbocsánat a megoldás, de azt előbb kérni kell.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink